Професионалните организации на магистратите да не могат да получават външно финансиране извън членски внос и средства по европейски програми.

Такова изменение в Закона за съдебната власт внасят депутатите на ВМРО и НФСБ. Искането е мотивирано с войната, която двете партии, и по-специално "воеводите" отдавна води с правозащитната организация Български хелзински комитет (БХК) и която бе подновена с условнот предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман. Както е известно, преди години БХК бе номинирала Полфрийман за наградите си "Човек на годината" (после оттегли номинацията). Призът е бил връчван и на председателя на състава в САС, постановил определението - Калин Калпакчиев. В това главният прокурор Сотир Цацаров, както и ВМРО, съзряха конфликт на интереси. Калпакчиев е и председател на Съюза на съдиите в България. Макар и без да е описано в "мотивите" към внесеното предложение, целта е да се удари най-вече по Фондация "Америка за България". Чийто реципиент освен ССБ е била и прокурорската асоциация. Следва да се отбележи, че опит за такова ограничение имаше и преди две години.

Депутатите от групата на "Обединени патриоти" предлагат сега професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите да могат да се финансират само от "членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове, както и средства по програми и фондове на Европейския съюз, както и средства по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм".

Мотивите им са, че "предлаганото допълнение цели да осигури в максимална степен невъзможността за външна намеса и да укрепи независимостта на магистратите".

"С предлаганите ограничения на финансирането се охранява обществения интерес за безпристрастност и независимост при изпълнение на задълженията от българските магистрати", посочват вносителите.

През лятото на 2017-а управляващите ГЕРБ и "Обединени патриоти" пак направиха опит да забранят финансирането на магистратските организации, в този случай - дори от европейските фондове, както и от норвежкия. Но пък предложиха кариерни бонуси за ВСС. Още тогава паднаха подозрения срещу управляващите - че промяна се прави, за да се саботира конкретно най-"непослушната" и голяма съдийска организация - Съюзът на съдиите в България. Самите магистрани излязоха с остра позиция по темата.

Сегашните изменения ще бъдат внесени като предложение между двете четения на отворения в момента за поправка Закон за съдебната власт (ЗСВ). Очаква се ГЕРБ да ги подкрепи.

От "Атака" пък стигнаха още по-далеч. И направо внесоха свои поправки в ЗСВ, в които искат пълната забрана на съсловните магистратски организации.

"Практиката многократно показа, че магистратите чрез участието си в професионални и неправителствени организации често се оказват под изключителен натиск на външни интереси", пишат в мотивите си от партията на Волен Сидеров, но така и не става ясно каква практика, каква "многократност" имат предвид.