С оправдателна присъда срещу всичките петима обвиняеми в Хасковския окръжен съд завърши делото за кражба на 53 плазмени 27-инчови телевизора, съобщава "Марица". Забележителното в уж кокошкарския случай е, че деянието е извършено през не съвсем близката 2006 г. и е отнело на съдебната система 12 г.

Полицай и четирима служители на държавните железници били обвинени за кражбата на плазмите марка "Дурабранд" на обща стойност 47 393,13 лв., които изчезват от влакова композиция в Свиленград през 2006 г.

Окончателното решение на окръжните магистрати сега потвърждава оправдателната присъда на районния съд в Свиленград.

Процесът ​започва през 2007 г. и приключва с оправдателни присъди след многократни отлагания, прекратявания и възобновявания. Първоначално обвинението бе изготвено от Пловдивската военноокръжна прокуратура, защото в случая бяха намесени и служители от несъществуващата вече "Транспортна полиция". Впоследствие обвинението срещу единия от униформените бе свалено, а той осъди прокуратурата.

През 2012 г. ​Свиленградският районен съд произнесе оправдателна присъда, която бе потвърдена и от окръжните магистрати в Хасково.

След няколко месеца обаче по искане на бившия главен прокурор Борис Велчев пред Върховния касационен съд делото бе възобновено и върнато за ново гледане в Свиленград, а оправдателните присъди на петимата обвиняеми - отменени, припомня медията.

След рестарта на процеса обаче всички съдии от ​Свиленград си направиха отводи, понеже вече са участвали в процеса, прехвърлян многократно. Това наложи делото да бъде изпратено в Харманли. От там поискаха да бъде прехвърлено на междувременно учредения Спецсъд, на който към тогавашна дата са подсъдни организираните престъпни групи. След становище обаче - че не става въпрос за организирана престъпна група, делото бе върнато отново в Свиленград.

През октомври 2017 г съдия Елена Тодорова отново оправдава петимата. За съжаление тя загива в катастрофа на следващата година, без да е написала мотивите. Това наложило и последното преразглеждане на процеса.