Пет са вече жертвите след стрелбата в жилищна сграда в Чикаго, като трима от загиналите са българи - мъж и жена, които са били семейство, и майката на съпруга. 

Нападателят е 67-годишен поляк, строителен работник, който от 15 години живее в блока. Той е арестуван. Според информацията по полицията мъжът е познавал жертвите - те са били негови съседи. Разследването на престъплението продължава. В деня на стрелбата загиналите бяха четирима, но в последствие от раните си е загинала и петата пострадала жена. Снощи тя бе откарана в болница, но не е издържала операциите.

Кореспондентът на bTV в Чикаго разказа, че семейството на загиналите Ивайло и Цветанка живее в града от около година. В същия апартамент живеели и майката на Ивайло – Искра, както и нейният партньор – американецът Дейвид.

От предишни бракове Ивайло има дъщеря, която също живее в града, а Цветанка има син. Жената е работела в детска градина, разказва още бТВ.

Според информацията от разследващите органи към момента стрелецът вероятно е използвал собственоръчно направен пистолет при нападението. Българската общност в Чикаго пък започна дарителска акция, за да помогне на близките на загиналите телата да бъдат транспортирани в България. 

Генералният консул на България в Чикаго – Иван Анчев, подчерта пред бТВ, че поддържа непрекъснат контакт с полицията и българското Външно министерство. По думите му министър Екатерина Захариева следи отблизо случая.

Консулът изясни, че не е имало конфликт между убитите българи и стрелеца. Между тях не е имало допирни точки, а синът на Цветанка обяснил, че 67-годишният поляк не обичал да говори много, но въпреки това българското семейство се познавало с него.

Според дипломата в Чикаго имало социален проблем, тъй като в последното десетилетие се наблюдава ръст в убийствата, като само от началото на 2019 г. те са над 400. Анчев подчерта, че значителна част от тях са заради враждуващи престъпни организации.

Консулът посочи, че за последните 10 години в районни затвори има по един българин на година, което в контраст на 100-хилядната общност в Чикаго, означава, че сънародниците ни живеят мирно и спокойно.