Волейболистките от националния отбор на България завършиха със загуба участието си на световното първенство в Италия и останаха на 11-о място. Тимът ни отстъпи пред Холандия с 1:3 гейма (26:24, 21:25, 23:25, 16:25) в последния си мач от група F от втората фаза на мондиала, игран пред повече от 3500 зрители в зала "Панини" в Модена.

Въпреки загубата селекционерът Владимир Кузюткин вярва, че най-доброто за отбора тепърва предстои:

„Повтарям го от шест месеца- България е един много добър, но и много млад отбор. Състезателки, федерация и дори аз, трябва да проявим търпение и големите резултатите неминуемо ще дойдат.”

Топ нападателката Елица Василева, която реализира 25 точки срещу Холандия, не беше удовлетворена от показаното на терена:

 „Не съм доволна от представянето си в нападение. Направихме много грешки, аз особено на посрещане. Холандките използваха нашия блок, за да отбелязват точки. Общо взето много неща се объркаха в играта ни.”

След това поражение, българките са шести в групата с актив от 6 точки след 2 победи и 5 загуби. В генералното класиране отборът ще заеме 11-о място, което ще дели с Белгия. Така дамите засрамиха мъжкия национален отбор, който завърши 13-и на мондиала в Полша. А очакванията към представителите на силния пол в родния волейбол традиционно са по-високи.

Припомняме, че женският ни представителен тим не се беше класирал за последните три издания на шампионата на планетата. През 2002 г. на мондиала  в Германия завърши на осмо място.