Днес Европейският съвет назначи официално Кристин Лагард за председател на Европейската централна банка за срок от 8 години. Лагард ще замени на поста италианеца Марио Драги от 1 ноември на тази година. 

До тук се стигна след като кандидатурата на бившата изпълнителна директорка на Международния валутен фонд беше разгледана на Съвета на 2 юли и на 9-ти юли издаде официална препоръка за назначаването й като шеф на ЕЦБ. Европейският парламент и централната банка пък на блока предоставиха положителните си становища малко по-късно. 

Като председател на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Лагард ще отговаря за изпълнението на паричната политика на еврозоната. Тя поема управлението на ЕЦБ след като изкара един успешен мандат начело на Международния валутен фонд. След като стана ясно, че тя е основен кандидат за европейската банка, началството на МВФ беше поето от българката Кристалина Георгиева. 

Потвърждението за избирането на Лагард идва в същия ден, в който влизат в сила новите допълнителни мита на САЩ за европейските експортни стоки. Самата тя многократно е казвала публично, че смята търговската война за най-голямата заплаха за световната икономика. 

Друг основен проблем, с който Лагард ще трябва да се заеме още от първия си ден в офиса, е желанието на някои държави за промяна на отрицателни основни лихвени проценти, които централната банка държи от години. Според критиците на тази политика, тя води до негативни ефекти върху стимулите за бизнеса и за домакинствата из цяла Европа. 

Въпреки това от публичните изказвания до момента на новия шеф на ЕЦБ става ясно, че тя не просто не смята да промени курса на ниски лихвени проценти и количествени улеснения, но и той ще бъде доразвит и задълбочен.