Излизането на Великобритания от ЕС ще доведе до малко понижаване на благосъстоянието, заяви в интервю за CBS Кристин Лагард, директор на Европейската централна банка, съобщи БТА.

Лагард заяви, че "Брекзит" я натъжава и предупреди, че той ще се отрази "както на Великобритания, така и на определени страни: Ирландия, Германия и Холандия".

"Всички ще усетят малко понижение на благосъстоянието. Това ще засегне целия останал свят", добави тя. 

Британският вестник "Сънди таймс" пък излезе с публикация, че Европейският съюз ще отложи излизането на Великобритания от общността до февруари 2020 г., ако британският министър-председател Борис Джонсън не успее да получи одобрение за своята сделка за "Брекзит" през тази седмица. Изданието цитира неназовани дипломатически източници, според които Великобритания да може да напусне и по-рано – на 1 или 15 ноември, през декември или януари. Условието е сделката на Борис Джонсън да бъде ратифицирана от британския парламент преди изтичането на срока на евентуалното удържаване за "Брекзит".

На извънредното си заседание в събота британският парламент не успя да приеме постигнатото от правителството споразумение с Брюксел. След това британският премиер Борис Джонсън, принуден от приет от парламента закон, поиска официално от председателя на Европейския съвет Доналд Туск тримесечно отлагане на "Брекзит" до 31 януари 2020 г. Самият Джонсън обаче не подписа това писмо, а след него изпрати до Доналд Туск лично послание, в което заяви, че самият той е против отлагането, което според него "ще накърни интересите на Великобритания".