Германия може да прати 2500 войници в Сирия, ако планът на военната министърка Анегрет Крамп-Каренбауер да се прати мисия на ООН в региона успее.

Тя предлага сини каски да осигурят мира в Северна Сирия, като там се изгради зона за сигурност, която да се раздели на сектори и различни държави да поемат отговорност за тях. Германия е готова да участва със своя армия. Мирната мисия трябва да е с мандат на ООН и в нея да участва и Русия, смята още военната министърка.

Анегрет Крамп-Каренбауер, която е и лидер на управляващата партия ХДС, предложи идеята си  ина срещата на НАТО, която тече в Брюксел. Германия ще се ангажира да осигури мисията в един от тези сектори, гарантира още тя. Великобритания и САЩ са откликнали положително на предложението й и биха участвали със свои сили в другите сектори. Турция също е сигнализирала, че ще се съгласи. Необходими ще са войски на място, разузнаване, въздушна подкрепа от ВВС, спасителна верига за извеждане на населението от застрашени региони и спасяването на ранени и болни, както и логистика.

Според плановете на германското военно министерство, които са станали достояние на „Шпигел“, Бундесверът предвижда създаване на сектори с ширина 40 км и дълбочина 30 км. В един от тях Германия е готова да прат итри бойн ибатальона или 2500 войници. Към тях ще има и разузнавачи, спецчасти, танкови части, сапьори. Германия е готова да подсигури и въздушна подкрепа на наземната войска, както и разузнаване със самолети „Торнадо“.

 Германия предлага да участва със свои войски в продължени ена две години, след което мисията да бъде поета на ротационен принцип от друга натовска страна.

Мирната мисия трябва да е под ръководството и с мандат на ООН, смята още Крамп-Каренбауер. Тя трябва да включва и бойни части на армиите на участничките.

По подобен начин НАТО действа в Афганистан, посочи още министърката. Германия е поела там отговорността за сектор в Северен Афганистан и е изпратила 5000 свои военни.

Предложението на Анегрет Крамп-Каренбауер е обсъдено и подкрепено от канцлерката Ангела Меркел и парламентарната комисия по военните въпроси. В четвъртък и петък министърката го обсъди и в Брюксел с партньорите от НАТО. Тя посочи също така, че е от изключителна важност Русия също да участва в тази мисия. Договореното във вторник между Турция и Русия примирие от 150 часа няма да реши проблема, заяви лидеркат ана ХДС.

Само по този начин от една страна ще може да се продължи борбата с Ислямска държава и от друга ще е възможно възстановяването на района и връщането на бежанци в сигурната зона.

Предложението на Крамп-Каренбауер бе посрещнато остро от коалиционния партньор на ХДС – социалдемократическата партия. Външният министър Хайко Маас критикува колежката си от военното министерство, че е избързала да направ ипредложението, преди да го съгласува с коалиционните партньори в правителството.

„Светът очаква федералнот оправителство да застава единодушно зад подобни предложение“, посочи той.

Според него първо е трябвало да се изясни с колко души може да участва самата Германия в подобна мисия. Франция също изрази скептицизъм към предложението- Според Париж то не отговаряло на динамиката на ставащото в региона.

Столтенберг подкрепя идеята, но в НАТО има различия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че подкрепя предложението на Анегрет Крамп-Каренбауер за създаване на зона за сигурност. Той говори в края на срещата на военните министри настраните членки от пакта в Брюксел.

„Приветстваме намаляването на насилието. Но ние трябва да работим за намирането на дълготрайно и устойчиво решение за Североизточна Сирия. Остава обаче още работа, която трябва да се свърши, като например да се събере необходимата политическа подкрепа за целта“, каза той.

Същевременно Столтенберг потвърди, че по въпроса има разминавания между страните-членки, което се разбра още вчера.