Ще има опити за компрометиране на изборния процес преди втория тур на местните избори в София, обяви вицепремиерът Томислав Дончев на пресконференция в централата на ГЕРБ.

„Имаме данни за по-сериозни предстоящи опити за компрометиране на изборния процес на втори тур. Ще има опит да бъде представен като подменен, купен, особено в София. Конкретно тук, в София. Това е категорично скверна политическа технология и ми напомня на нещо, случило се преди 5-6 години около Костинброд”, коментира той.

Очаквано, вицепремиерът не даде подробности какви са тези данни и за какъв вид опити става дума, само призова "всички граждани да подават сигнали до властите, ако разберат за опити за манипулация на изборния процес".

Припомнянето на т.нар. "костинбродска афера" от парламентарния вот през 2013 г. постоянно е въоръжение на ГЕРБ в предизборна ситуация. Например последно преди европейските избори през май лично премиерът Бойко Борисов лансира версията - точно в седмицата преди датата на вота, заяви: 

"В Костинброд помните ли какво направи БСП - изведнъж експлозия, автобуси с двойно дъно. Сега нямат друг шанс. ГЕРБ загуби 6% от "Костинброд" и после се оказа, че няма фалшиви бюлетини. Сега очакваме и четвъртък-петък се готвим за реакция."

Пресконференцията на ГЕРБ бе посветена на анализ на изборния лезултат след първия тур на местния вот, който се проведе в неделя. Този анализ дойде ден след като от БСП говориха по същата тема и отчетоха ръст и успехи по места заради участието си в балотажи в няколко областни центъра - предимно срещу ГЕРБ, с изключение на Пазарджик. 

Дончев обвини БСП и в „политически джендъризъм” - макар че сам не харесвал този термин, както уточни. Въпросното състояние се изразявало в това кандидати да се „крият” и „пребоядисват” зад комисии и инициативни комитети с цел "ако кандидатът победи – отбелязваме победа; ако кандидатът загуби – не е ясно кой губи".

От ГЕРБ отговориха на кандидат-кмета Мая Манолова и представители на щаба й, както и на БСП, на извадените от протоколи от секции от ромските махали. От тях се вижда, че в тези секции има монолитен вот за Йорданка Фандъкова - около 80-90% от всички подадени гласове.

„Във всички т.нар секции в ромските квартали Йорданка Фандъкова има 6484 гласа. Вие представяте ли си, че тези гласове могат да обърнат резултата в София?”, запита областният координатор на ГЕРБ в столицата и шеф на предизборния щаб Цветомир Паунов.

Той отбеляза и че във „Факултета” партията е имала силен резултат, защото директорката на училището в квартала е в листите им за общински съветник и има голям авторитет.

Паунов предствави разбивка на представянето на ГЕРБ в сравнение с вотовете през 2011 г. и 2015 г. От представените данни стана ясно, че партията печели повече общини на първи тур, но сред тях са по-малко областни градове.

По отношение на общинските съветници, по думите му, съотношението в рамките на страната между ГЕРБ и БСП е 2:1.

Председателят на парламентарната група Даниела Дариткова отбеляза и че политическата сила повишава броя на съветниците си в смесените региони, а „в много населени места ГЕРБ е единственият опонент на ДПС”.

И даже обяви ГЕРБ за "алтернатива на всички останали партии", която обединява хора без значение от етнос и религия. Щрих в обединителните сили на ГЕРБ внесе и преизбраният кмет на Стара Загора Живко Тодоров - само че по възрастов признак.