АЕЦ "Козлодуй" смята да си изгради система за защита от въздушни атаки на стойност от малко под 6 млн. лв. без ДДС. Това става ясно от проверка на страницата на Агенцията за обществени поръчки. Според ръководството на централата обаче възлагането на обществената поръчка следва да бъде извършено чрез процедура на договаряне без публикуване на обявление.

Реално това означава, че няма да бъде провеждан търг, защото дружеството смята, че само един-еднинствен консорциум може да достави точно такава система със съответните й спецификации. От документите става ясно, че дружеството по закона за задълженията и договорите "Дрон Дефенс" притежава лицензия върху полезен модел с предмет „Система за въздушна защита на стратегически обекти посредством радарно сканиране, оптично разпознаване и радиосмущаване и заглушаване на безпилотни летателни апарати” регистриран в Патентното ведомство на Република България.

"След служебна проверка в Патентно ведомство в Република България допълнително е констатирано, че с такъв обект система за въздушна защита на стратегически обекти е наличен само един действащ патент на полезен модел, което обосновава не конкурентното възлагане, а възлагане на изпълнението на определен изпълнител", пишат в обосновката си от АЕЦ "Козлодуй". 

Решението за закупуването на такава защита е дошло от извършен Анализ на ефективността на системата за физическа защита на АЕЦ "Козлодуй". Резултатите от анализа са показали, че централата има спешна нужда от изграждане на система за защита от въздушни атаки. 

Проверка на Клуб Z в Патентното ведомство показа, че заявител и притежател на патента за системата e Костадин Байчев Байчев. Той е подал заявка за вписване във ведомството на 15 януари тази година, а регистрацията му е издадена два месеца по-късно на 22 март. Нова проверка - този път в Търговския регистър - показва, че въпросният Байчев има участие в няколко фирми, повечето от които се занимават с преработка на селскостопанска продукция и тютюн. 

В реферата към изобретението му е пояснено, че неговата "система за радарно сканиране, оптично разпознаване и радиосмущаване и заглушаване, паралелно работеща със системата за радиочестотно сканиране и разпознаване, прекъсване на комуникацията за управление и поемане на контрол над безпилотния летателен апарат", е изградена от два блока. Първият е съставен от свързани към централна алармена станция радар с интегриран GPS и обхват от поне 5000 м и видеокамера. Вторият блок е изграден от свързани към централната алармена станция радиочестотен скенер и поне един радиочестотен предавател с предвидени SDR сензори.

"Предимствата на системата за въздушна защита на стратегически обекти съгласно полезния модел се изразяват основно в следното: избягване на фалшиви аларми; избягване на негативни ефекти на смущаване; избягване на неоторизирано проникване в системата за въздушна защита на стратегически обекти", пише още в реферата. 

Така стигаме до консорциума, който очевидно притежава правата върху полезния модел - ДЗЗД "Дрон Дефенс". След кратка проверка става ясно, че той е съставен от три компании. Основната е "Синтикс технолъджи" ООД, чиято дейност на работа е точно в сферата на проектирането и производството на техника за защита на информацията, електроника с възможна двойна употреба, комуникационни и навигационни системи.

Втората фирма в сдружението "Елитком" ЕАД има предмет на дейност лична охрана, охрана на имущество, охрана на ценни пратки и товари, както и противопожарно обезопасяване. 

Третата компания в консорциума - "Куул едн Фреш" ЕООД, пък се занимава основно със селскостопанство и преработка на тютюн. Предполагаемо оттам идва и връзката с изобретателя на полезния модел Костадин Байчев.

Други допълнителни подробности не се споменават. Няма и обяснение защо никой друг не е изразботвал такава система до момента.