Френският президент Еманюел Макрон тези дни е обект на патриотична ненавист в България поради непремерените му думи за някои наши сънародници. В международните новини обаче той е пример за това как се работи за националния интерес.

"Политико" отбелязва днес, че той "спечели точки за Франция, Европа и глобалната природна среда в края на държавното му посещение в Китай и в същото време надсмя се над Доналд Тръмп и засенчи европейския комисар" Фил Хоган, когото доведе със себе си. Ирландецът Хоган, който сега отговаря за земеделието, трябва да поеме деликатния портфейл на търговията в следващата Комисия.

"Френски гъши дроб, френско-италиански малки самолети, френската енергийна компания "Анжи" (Engie) и европейски луксозни стоки бяха между нещата, които той защитаваше в добавка към световните климат и биоразнообразие в поредица от договори и споразумения, подписани в сряда в Пекин", пише либералното американско издание на европейския си уебсайт.

Maкрoн и китайският президен Си Цзинпин обявиха "Пекински призив за опазване на биоразнообразието и за климатичната промяна", който официализира съвместното лидерство, което от тях в подкрепа на Парижкото споразумение.

Френският президент също се възползва от възможността да подбие американската позиция по въпроса.

“Когато Китай, Европейският съюз и Русия се ангажират (с Парижкото споразумение) , изолираният избор на тази или онази (страна) не е достатъчен, за да промени хода на нещата", каза Макрон в изявление пред медиите редом със Си в Пекин в края на тяхната среща.

"Политико" отбелязва, че това е първият коментар на Макрон по въпроса, откакто САЩ официално започнаха процеса на оттегляне от пакта за климатичните промени във вторник, две години, след като администрацията на Тръмп съобщи, че ще се изтегли от сделката. САЩ ще бъдат единствената държава в света, която няма да бъде страна по Парижкото споразумение, което призовава държавите да си поставят индивидуални цели за намаляване на парниковите емисии, пише "Политико".

 

Си и Макрон говориха многократно за нуждата да бъдат реформирани правилата на Световната търговска организация (СТО) , процес, който САЩ повече от две години саботират, отказвайки да номинират свои представители в арбитражния панел на организацията.

“Нашата способност заедно да дефинираме преди лятото реформата на СТО е абсолютно жизненоважна", каза Макрон. "Искам да имаме европейско предложение, когато го имаме, ще видим с какво Китай е съгласен или не и с какво САЩ са съгласни или не. Така че първата част от 2020 година трябва да бъде посветена на европейското усилие да предложи и после - на преговори с останалите".

Париж и Пекин се споразумяха по сделка, според която френският гъши дроб ще бъде разрешен отново в Китай, който го забрани през 2015 година заради птичия грип.

Друга сделка предвижда сертификационен процес, който ще позволи до март догодина на френско-италианската компания А Те Ер (АТR) да изнася самолети за къси полети за обслужване на разширяващия се вътрешен пазар в Китай.

Меморандум за разбирателство между "Пекинската газова група" (Beijing Gas Group) и "Анжи" предвижда бъдещо сътрудничество в терминал за втечнен газ в северната китайска провинция Тианцзин.

По време на изявленията си пред медиите Макрон и Си не споменаха нищо за нарастващо бруталното потушаване на протестите в Хонгконг или за съобщеното интерниране на повече от милион китайски мюсюлмани уйгури.