На извънреден брифинг министърът на културата Боил Банов заяви, че няма да подава оставка, както по-рано поискаха от БСП. Вчера стана известно, че министерството е пропуснало възможността за обжалване на делото за ремонта на ларгото. Така държавата няма да получи неустойка от 750 000 лева.

Пред БНР евродепутатът Елена Йончева обяви, че "случаят "Ало, Банов съм" е пример как се бори корупцията в България". 

"Тези, които участват в тези схеми, са покривани, а тези, които разкриват и дават гласност, са гонени, заплашени със съд или институциите просто вадят поредните "бухалки", подчерта Йончева.

Малко по късно Боил Банов отговори, че допреди няколко дни е знаел, че се чака насрочване на дело във Върховния касационен съд, а не че са пропуснати всички възможности за обжалване. 

По думите му действията на Правна дирекция по принцип не се съгласуват пряко с министъра и така е във всяко ведомство, затова и той не е знаел.

“Колко трябва да ми е акъла, за да възпрепятствам това дело след атаката на БСП в началото на годината“, попита реторично Банов, цитиран от БНР.

Според него действията на служителите в Правната дирекция не са случайни, това са опитни хора и той ще се обърне към прокуратурата, за да се разплете целият случай:

“Моята глава е здрава, карловска и трудно ще падне“, каза накрая Банов.