Американски професор, известен експерт по темата за организираната престъпност и корупцията, беше обвинен в пране на милиони мръсни долари през своите частни банкови сметки.

73-годишният Брус Багли беше арестуван в понеделник за участие в престъпни схеми, свързани с Венецуела, съобщиха медиите в САЩ.

Професорът от Университета на Маями беше изправен пред федерален съд,  беше пуснат под гаранция от 300 хил. долара. 

През 2015 г. в съавторство Багли пише книгата "Трафик на наркотици, организирана престъпност и насилие в Америките днес". Нещо повече, бил е експерт, който е свидетелствал в съда. Има репутацията на специалист по престъпността в Северна и Южна Америка и често е цитиран от различни медии. 

Според шефа на офиса на ФБР в Ню Йорк Уилям Суини професорът е припечелвал като е съветвал други как да перат пари от престъпни дейности.

"Единственият урок, който днес можем да научим от професора е, че като се замесваш в корупционни схеми, подкупи и незаконно присвояване, винаги ще свършиш с обвинителен акт", смята Суини.

Според обвинението Багли е открил банкова сметка специално, за да пере пари на чужденци - суми, получени от подкупи, средства, откраднати от гражданите на Венецуела.

От ноември 2017 г. до април т. г. Багли е получил 14 депозита от банкови сметки от Швейцария и Обединените арабски емирства на обща стойност 3 млн. долара.

Според обвинителния акт той превеждал по-голямата част от парите в банковите сметки на съучастник, за да прикрие произхода и собствеността на средствата.

Самият професор вземал 10% комисиона за парите, които перял.

От Университета в Маями излязоха с изявление, че преподавателят е в административен отпуск.