Американският държавен секретар Майк Помпео е похвалил България за намерението й да закупи бойни самолети Ф-16, съобщиха дипломатически източници в Брюксел.

Похвалата е била изказана по време на срещата на външните министри на страните от НАТО в Брюксел. България е представена от вицепремиера и дипломат номер 1 Екатерина Захариева.

Новината идва броени дни преди посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ. Освен нас за същото нещо е била похвалена и Словакия.

Малко по-късно посолството на САЩ в София съобщи, че България получава признание от DipNote – официалният блог на Държавния департамент на САЩ – като съюзник, на когото Америка може да разчита. В DipNote е публикувана обширна статия, в която се разказва, че Република България и Съединените щати са изградили отношения, които са пример за тесните връзки, които Америка има със съюзниците от НАТО.

На срещата на външните министри в Брюксел е бил огласен и германският план за създаване на т.нар. група на мъдреците, която да взема стратегически решения за НАТО. Той е бил представен от Хайко Маас. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че планът е получил одобрението от доста страни и предстои да бъде обсъден.

Представен е бил и френски план. Огласил го е дипломат номер 1 на Париж Жан-Ив Льо Дриан. Столтенберг обаче не пожела да навлезе в подробности за него. Твърди се, че този план има за цел да смекчи думите на френския президент Еманюел Макрон отпреди седмица, че НАТО е в мозъчна смърт.

Космосът пази от терористи и спасява банките

На срещата е взето решение Космосът да стане нова оперативна сфера на НАТО, каза Столтенберг. Тя ще бъде петата такава сфера след въздуха, сушата, водата и киберпространството.

„Космосът е част от нашия всекидневен живот на Земята. Той може да бъде използван за мирни цели. Но също така може да ъде използван по агресивен начин. Спътниците могат да бъдат заглушавани, хаквани или превръщани в оръжие. Противоспътниковите оръжия могат да повредят комуникациите и другите услуги, на които разчита нашето общество, като въздухоплаването, метеорологията или банките“, изтъкна генералният секретар.

Според него Космосът е от изключителна важност за възпиращите и отбранителните способности на алианса, включително да извършва навигация, да събира разузнавателни данни и да засича изстрелвания на ракети.

Подходът на Северноатлантическия пакт в тази сфера ще бъде изцяло в рамките на международното право, увери Столтенберг.

Външните министри се разбраха също да затвърдят ролята на НАТО в енергийната сигурност, която играе важна роля в общата безопасност. Става дума за подобряване на определени ситуации и разбирането на рисковете, защитата на инфраструктурата и засилване на бойната готовност на блока, както и това неговите сили да разполагат по всяко време с необходимите енергийни ресурси.

Първите дипломати направиха преглед на прилагането на пакета от мерки за сигурността в Черно море, одобрен през април. Съюзниците продължават редовните морски и въздушни патрули в района.

Столтенберг похвали Русия за това, че върна пленените преди година край Азовско море украински кораби. Той изтъкна, че това е стъпка в правилна посока.

Подкрепен е бил и актуализираният план за действие с цел засилване на ролята на НАТО в борбата с тероризма. Това включва споделяне на повече разузнавателни данни за дейността на терористите, включително за атентати в страните членки и за чуждестранни бойци.

След Столтенберг кратка пресконференция даде и Майк Помпео. 

„Сигурност за хората означава в НАТО да бъде приета и Северна МАкедония. САЩ одобриха протокола през октомври. Чакаме тя да се присъедини официално и да стане 30-ият член на алианса", каза държавният секретар на САЩ..

Помпео похвали увеличаването на вноските от страните членки в бюджета на mакта и заяви, че 30 години след падането на Берлинската стена остава заплахата от авторитарни режими, като наблегна на Китай, по-конкретно на Китайската комунистическа партия (ККП). По повод Русия и разтрогването на Договора за ракетите със среден обсег той пизтъкна позицията на президента Доналд Тръмп, че нито един договор не може да се спазва само от едната страна, нито пък може да се връщаме към договор, който вече няма смисъл.