НАТО ще превъоръжи системата си за далечно радиолокационно откриване и управление (АУАКС), заяви днес генералният секретар Йенс Столтенберг.

Той говори в началото на срещата на външните министри на страните от пакта в Брюксел. Тя предшества срещата на върха в Лондон на 3 и 4 декември.

Алиансът ще подпише съвсем скоро договор за доставка на летателни средства на стойност 1 милиард долара, допълни Столтенберг.

АУАКС служи за наблюдение на въздушното пространство и се използва в отбрана и нападение. НАТО разполага с десетки самолети, снабдени с радари с голямо покритие, които осигуряват работата на системата.

Първите дипломати на страните от алианса ще се запознаят с предложението на Германия за съставянето на група за обсъждане на стратегически въпроси. То ще бъде огласено от дипломат номер 1 на Берлин Хайко Маас и западни медии вече го нарекоха Maaster Plan. Предполага се, че целта на създаването на такава група е реакция на критиките на френския президент Еманюел Макрон. Миналата седмица той заяви, че НАТО е в мозъчна смърт.

Захариева: Не считам, че НАТО е в мозъчна смърт

„Аз не считам, че НАТО е в мозъчна смърт. Ако беше в такава, ние нямаше да сме тук.“

Така външният министър Екатерина Захариева отговори на въпрос на Клуб Z в Брюксел. Тя представлява страната ни на срещата.

„Все пак всички сме тук. Това не означава, че нямаме някои различия. Но считам, че много повече са нещата, които ни обединяват. Моето и на България желание е да бъдем обединени“, допълни Захариева.

Според нея днес няма да бъдат взети нови решения по отношение на дейността на пакта в Черно море. То обаче е продължи за бъде внимателно наблюдавано от съюзниците. Външните министри ще направят оценка на изпълнението на плановете за Четирите морета – Черно, Северно, Балтийско и Средиземно.

Сред най-важните теми ще бъде разпределението на тежестите. България през тази година достига разходи от 3 на сто от своя БВП за отбрана. Екатерина Захариева припомни, че НАТО е преди всичко отбранителна, а не нападателна организация.