НАТО ще възпира терористите и агресорите срещу своите членки от Космоса и той ще бъде своеобразно бойно поле за Алианса.

Това стана ясно от думите на постоянната представителка на САЩ в пакта Кей Бейли Хъчисън в телефонен брифинг за журналисти в Брюксел. Разговорът се проведе в навечерието на срещата на външните министри на страните членки.

Кей Бейли Хъчисън повтори казаното няколко часа по-рано от генералния секретар Йенс Столтенберг, че НАТО ще обяви Космоса за своя  нова оперативна сфера. Той уточни, че там няма да бъдат разполагани оръжия.

Дипломатката обаче изложи по-подробна визия:

„Ще имаме повече антитерористични действия и това ще бъде важно за адаптирането към новите видове война, пред които сме изправени. Знаем, че хибридните и киберкомуникациите са част от всичко, което правим, най-вече в сферата на сигурността. И така Космосът наистина излиза на предна линия, ако се подготвим да възпираме някого или да защитаваме която е да било от нашите членки.“

Китай – новата заплаха след Русия

На днешната среща НАТО за първи път ще направи в качеството си на Алианс оценка на Китай, продължи Хъчисън.

„За нас е важно да видим какви са възможностите и предизвикателствата от Китай. За първи път НАТО прави това. Китай става все по-активен по въпросите на глобалната сигурност и това означава, че ще оценим какъв е рискът, идващ от тази страна, ако тя не стои в рамките на основания на правила ред. Надяваме се тя да остане в тези рамки, но, изглежда, Пекин си служи с военни методи“, каза тя.

САЩ искат нови договори за контрол над въоръжаването, в които освен тях да участват Китай и Русия, продължи Кей Бейли Хъчисън. Това е особено важно, след като на 2 август бе прекратено действието на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, подписан между СССР и САЩ през 1987 г.

„Това са двете главни страни, които са способни да нанесат вреди на нашата сигурност“, изтъкна американската представителка.

Удар по Макрон: Франция не е в Афганистан

Хъчисън нападна френския президент Еманюел Макрон заради думите му от миналата седмица, че НАТО е в мозъчна смърт.

„На първо място, смятам, че НАТО има нещо, което нямат ЕС и предложенията на френския президент за европейска армия. И това е трансатлантическият капацитет. Америка допринася много за Алианса. А да имаш капацитета, който тя има, и ръководството да оценява риска и след това да го идентифицира и да защитава срещу заплахи е доста силен американски атрибут. И смятам, че това, 29-те страни да говорим с един глас за западните ценности, е доста по-безопасно, отколкото да го направи сам, който и да било от нас“, започна посланик Хъчисън.

Тя припомни, че НАТО е в състояние със своя защитен чадър да се адаптира към зловредното руско влияние, хибридните и кибератаките. Пактът се бори за Украйна и Грузия, от които Кремъл откъсна територии. И страните членки на Алианса са тези, които са изгонили руски дипломати след отравянето на руския беглец Сергей Скрипал във Великобритания. Това единство е шокирало Москва.

И именно по тази причина НАТО трябва да се изправи заедно срещу Китай. Европейците трябва да престанат да си мислят, че могат да посрещнат предизвикателства на надигащия се Китай без трансатлантическите връзки.

Накрая Кей Бейли Хъчисън удари директно Макрон:

„Действията срещу тероризма в Афганистан, нашите, на НАТО действия – Франция дори не е в мисията на НАТО в Афганистан. Така ние пречим на терористите да влизат в страните съюзници от НАТО, защото сме заедно в мисията в Афганистан. Франция не е там с нас. Мисля, че Франция доста печели от НАТО.“

Турция нарушава основен съюзнически принцип

Хъчисън потвърди безпокойството на НАТО от решението на Турция да закупи руски ракетни комплекси С-400.

„Това ще засегне оперативната съвместимост на част от нашето, на НАТО оборудване, най-вече самолетите Ф-35. Надявахме се да донесат голяма икономическа изгода на Турция, но сега, когато Ф-35 не могат да летят и да бъдат произвеждани в страна, която има С-400, трябва със съжаление да кажем, че Турция ще се лиши от това“, каза постоянната представителка на САЩ в Северноатлантическия пакт.

Все пак във Вашингтон се надяват, че Анкара ще се откаже от използването и разполагането на руските ракети. Основен съюзнически принцип е в държавите членки да не бъде разполагано оръжие на врага. Притесненията са, че Турция прави точно това.