Американските сили са възобновили широкомащабните си операции срещу терористичната организация "Ислямска държава" в Северна Сирия, пише в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на служители в сферата на отбраната, цитирани от БТА.

Подновяването на операциите показва, че въпреки по-ранните изявления на президента Доналд Тръмп за цялостно изтегляне от Сирия, в страната остават около 500 американски войници, голяма част от които активно участват в сражения.

С подновяването на антитерористичните операции бе сложен край на двумесечния период, през който значителна част от около хилядата американски войници в Североизточна Сирия напуснаха страната в изпълнение на заповедта за изтегляне на Тръмп от началото на октомври.

По-късно няколкостотин други американски войници пристигнаха в Сирия от Ирак и Кувейт в изпълнение на нова заповед на Тръмп за защита от ИД, от сирийското правителство и от Русия на петролните полета в Източна Сирия, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Американски командоси и въоръжени формирования на сирийските кюрди проведоха няколко ограничени по обхват операции и след заповедта за изтегляне.

Началникът на Централното командване на въоръжените сили на САЩ генерал Кенет Маккензи заяви, че след прегрупирането на американските и кюрдските сили на доста по-малка територия в Североизточна Сирия те могат да възобновят провеждането на по-големи операции срещу "Ислямска държава".

Американски войници и бойци на сирийските кюрди проведоха в петък операция срещу обекти на "Ислямска държава" в сирийската провинция Дейр аз Зор. При нея бяха убити и ранени няколко бойци на терористичната организация, а над десетима други бяха пленени.