Един от двата най-големи синдикати в страната - КТ "Подкрепа", организира утре протест с искане работодателите да изплащат първите 5 дни от болничния на работниците, а не както предвижда сегашното законодателство - само първите 3. Това съобщиха в своята фейсбук страница от синдиката. 

Всъщност искането на "Подкрепа" ескалира допълнително скандала с болничните, след като преди десетина дни на среща на коалиционния съвет на управляващите партии - ГЕРБ и ОП, беше направено предложението първия ден от болничните да остане на сметка за работещите. Последва вълна от недоволство и лично премиерът Бойко Борисов нареди предложението да бъде изтеглено.

Това обаче от своя страна вбеси работодателските организации, които вчера обявиха, че излизат от Съвета за тристранно сътрудничество, докато точката не влезе отново в дневния ред. Според тях ангажимента им да изплащат първите три дни от болничните е практическо тройно облагане. Освен това тя са убедени, че масово работниците лъжат за първия ден от болничния, взимат го без да са болни, а в същото време "са на плажа в Гърция". 

Така се стига до обявения протест на КТ "Подкрепа". Синдикатите обаче стигат още по-далеч в своите искания - работодателите да изплащат и 100% от работната заплата в дните на болничния, а не както е сега - само 70%. Такава била и европейската практика, твърдят от "Подкпрепа". 

Протестът обаче няма да бъде само заради болничните, а ще има и други искания. Например - отпадане на данъка върху минималната работна заплата; спешна ктуализация на добавката за нощен труд, която е в размер на 25 стотинки; ограничаване на извънредния труд; прилагане на сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства.

Протестът ще се проведе утре от 11 ч. на площад Княз Александър I в София. Към момента над 500 човека са проявили интерес към събитието, според данните от Фейсбук-страницата на КТ "Подкрепа".