Банкова служителка е била задържана във Варна заради присвояване на близо 1 млн. лева от сметки на клиенти. Сигнал за престъплението е постъпил от самата банка. Замесени са и още лица.

Това съобщи на извънреден брифинг днес окръжният прокурор Красимир Конов, цитиран от "Фокус" в морския град.

Служителката е изпълнявала длъжност за банкиране на дребно. Казва се Невена Й. Фамилията засега не се съобщава. На 38 години е.

Средствата са били превеждани на мъж от Монтана, с когото банковата служителка се запознала в интернет. За трите години виртуална връзка Невена Й. изпращала с колети по куриерска фирма присвоените средства. Освен тях тя и баща ѝ изтеглили кредити, които също били изпратени на мъжа, както и средствата от влоговете на двамата ѝ родители. Първите пари, които изпратила на своя виртуален приятел, били лични.

Между банкерката и мъжа от Монтана, който се представял в разговорите в интернет като Мирослав Михайлов, не е имало нито една среща на живо. Това не е истинското име на мъжа, на когото Невена изпратила общо 970 000 лева за трите години връзка в интернет и социалните медии, допълва прокуратурата.

Пред разследващите Невена обяснила, че средствата били нужни на нейния интернет приятел, за да реши финансови проблеми с лихвари. Тя разполагала само с три негови снимки. Парите пък изпращала на името на Сергей, който бил уж негов братовчед.

Според прокурор Конов престъплението представлява особено тежък случай.

"Общият брой на засегнатите не е ясен, но част от вложителите вече са известни. Разследваният период е за около три години", каза още Конов.

Доказателства, както и около 30 000 лева са били иззети досега и от трето лице - не се посочва дали е въпросният интернет приятел.

Жената не е криминално проявена. Не е попадала в полезрението на полицията по такъв тип престъпления, стана ясно и от думите на комисар Даниел Пашов, директор на ОДМВР.

Ще се търси вариант за възстановяване на голяма част от присвоените средства. Банката оказва пълно съдействие.

Разследването е в начален етап. Предстои уточняване на още обстоятелства.

Служителката е задържана за 72 часа. Образуваното досъдебно производство ще установява как точно са били присвоени суми от срочните влогове на клиенти на банката, как са били изпращани, а и получавани от човек, който по лична карта е с други имена.

Окръжната прокуратура във Варна ще внесе искане за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ в окръжния съд.

За подобни престъпления законът предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода, конфискация на имуществото и лишаване от права.