Заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов призова тази сутрин да спрат протестите на майките на деца с увреждания срещу избирането му на този пост. Заради размяната на реплики с тях той трябваше да подаде оставка като вицепремиер. Днес Симеонов смята, че подновената гражданска акция срещу него е неоснователна и стига до неговата "демонизация".

"Обидно ми е, болно ми е, когато ми казват, че съм човек без сетива за трагедията и болката на тези жени", каза той пред Нова телевизия. "Не мога да приема да има втора фаза на моето демонизиране и изкарване като обществен враг номер едно. Аз платих своята цена."

Симеонов нарече протестите "разбираеми и очаквани" и че участниците в тях са в правото си да демонстрират. Той припомни, че те вече са постигнали целта си с неговата оставка от вицепремиерски пост и приемането на трите закона, за които са настоявали. 

"Аз съм по-различен като политик, използвам по-остри изрази", каза Симеонов. "Считам, че точно тази разлика с останалите колеги в политиката предизвиква остри настроения срещу мене и това много често се използва от моите политически опоненти."

"Може би в най-голяма степен съм наясно с болката на тези майки… просто защото в моя живот има хора в увреждания", добави Симеонов.

Той каза, че в момента вече седма година се грижи за мйка си, която е с тежък инсулт и всяка събота и неделя трябва да я извежда на разходка.

Сименов каза, че три месеца е отклонявал предложения да го издигнат на новия му пост.

"Аз много лесно мога да докажа, че не съм този сатана, какъвто ме описват", заяви той.

Симеонов каза, че "не е редно" хората с увреждания да го атакуват днес с "политически искания", защото изборът му за зам.-председател е напълно законен, а той е член на парламента, тъй като 320 000 души са гласували за него. Той нарече "комплимент" протестите на ДПС против неговия избор и че не приема "да ми дава морални оценки човек с доста неморално минало", уточнявайки, че има предвид депутата от ДПС Йордан Цонев.

Симеонов каза, че не е "вкопчан на всяка цена в тази позиция" (на зам.-председател на Народното събрание).

Той каза, че "доста преди да влезе в политиката", като бизнесмен в Бургас е помогнал на много хора, давайки за пример плащането за адвокат на шестима български моряци да бъдат освободени от гръцки затвор и за операции на поне двама тежкоболни.

Отговаряйки на въпроси по други теми, Симеонов подкрепи идеята на кметицата на София Йорданка Фандъкова да се вдигнат данъците за по-старите и по-мощните коли поради по-големия им принос към замърсяването на въздуха.

"Това е неприятна, болезнена, но необходима мярка", каза Симеонов. "Поради обстоятелството, че сме член на ЕС и че трябва да спазваме тези норми прави, това е неизбежно."

Симеонов, който има интереси и в хотелиерството, защити свой законопроект, засягащ даването на стаи под наем на туристи по системата Airbnb.

 

"Дали държавата се прави, че не вижда беззаконието и може ли да осигури равни условия за всички, които се занимават с хотелиерска дейност?" попита той, изтъквайки, че визираните от неговия проект наемодатели според него нарушават закона.

"Само по себе си е нарушение на закона да упражняваш търговска дейност, без да плащаш данъци", каза Симеонов.

Той каза, че Франция и Холандия  вече регулират Airbnb, а Румъния "подготвя промени на закона точно като нашите".

Симеонов отрече в случая да има конфликт на интереси, макар неговата телевизия "Скат" да има мотел със 120 места в Малко Търново.

Той се аргументира, че винаги публично е обявявал интересите си, когато е предлагал законодателни мерки в този сектор.