"Въпреки множеството предизвикателства в международен план през тази година", от Министерство на туризма отчетоха минимално намаление на чуждестранните туристи.

Информация за това колко души са посетили страната бе публикувана днес на сайта на ведомството на Николина Ангелкова. Това пък съвпадна с деня, в който депутатите разглеждаха на първо четене предложените от министерството поредни изменения в Закона за туризма, които пък бяха остро атакувани от БСП и "Обединени патриоти".

"8 390 227 са чуждестранните туристически посещения в страната от януари до октомври включително тази година. Отчита се минимално намаление от 0,4 на сто спрямо същия период на миналата година, която бе рекордна за българския туризъм", посочват от МТ, позовавайки се на последните данни на Националния статистически институт.

За октомври визитите от чужденци в България са с 5,1% повече в сравнение със същия месец на миналата година. Или над 546 000.

През първите десет месеца на годината водещ пазар за входящ туризъм е Румъния, като посещенията оттам са повече от 1,114 млн. Гърция е на второ място с 988 000 посещения, отчитайки нарастване от 6 на сто в сравнение със същия период година по-рано. Трети и четвърти пазар за страната ни са съответно Германия и Турция.

В топ 10 за периода януари-октомври 2019 са още туристическите посещения от Република Северна Македония, Украйна, Великобритания, Русия, Полша и Сърбия.

"Резултатите показват,  че въпреки множеството предизвикателства в международен план през тази година българският туризъм запазва устойчиви резултати", цитирана е Ангелкова.

Но не се споменава какви са тези предизвикателства.