Говорителката на Еврокомисията Мина Андреева си припомни как е разказвала за придвижването на кравата Пенка по време на брифингите.

Тя се сбогува днес с журналистите на последния брифинг на Комисията „Юнкер“. От 1 декември ЕС ще бъде управляван от новата Еврокомисия начело с германката Урсула фон дер Лайен.

„Родих се при режим, който не уважаваше свободата на словото. Обикновено тези на власт ми казваха какво да приказвам. А сега, 30 години по-късно, съм тук, в тази зала за журналисти. Няма нищо по-хубаво от това“, започна нашата сънародничка.

След това тя си припомни как е говорила на брифингите, като едва вдигна огромната папка, която неизменно носеше:

„12 часа по обяд бе времето за това тежко досие. Знаех, че вероятно ще приемете куршумите с усмивка. Трябваше да отговарям на остри въпроси със спокойно лице, да се опитвам да обясня неуспешното изстрелване на спътника „Галилео“ в Космоса, да обсъждам свободното придвижване на кравата Пенка.“

Пенка се превърна в най-известната в българската история крава. Това стана преди година, когато тя избяга в Сърбия, където бе арестувана и осъдена на смърт. Случаят се разчу в Еврокомисията и Европарламента. Намесиха се редица евродепутати и Пенка бе спасена. Тази година тя роди теле, което бе наречено на главния си спасител – британския евродепутат Джон Фрак.

„Опитвахме се никога да не оставим нищо непроверено. Понякога дискутирахме твърде научно състоянието на демокрацията в ЕС. Обяснявахме стотици пъти защо не сме европейска бюрокрация. И отговаряхме на безкрайните въпроси за това как швейцарците и британците избоцкват стафидите от кекса. Реагирахме във всяка ситуация и понякога имаше неизбежно разочарование – да не можеш да коментираш коментари, да не отговориш какво, дали и кога, да не пристъпваш тази линия. Наистина напрежението бе голямо“, сподели Мина Андреева.

И отдаде дължимото на журналистите:

„Но ако мога да използвам една дума за чувствата ми към вас, тя е „уважение“. Научих толкова много от вашите въпроси.“

Мина Андреева бе първи заместник-говорител на Комисията „Юнкер“. През септември тя стана временен говорител, след като титулярът – гъркът Маргаритис Схинас, бе номиниран за еврокомисар. Сънародничката ни не съобщи каква ще бъде следващата й работа.