До дни БНБ ще разреши схема, чрез която кредитите в КТБ ще могат да се намаляват, чрез сключване на цесии върху депозитите в банката над гарантирания праг от 100 000 евро. Това обяви в интервю за Клуб Z основателят на фейсбук групата КТБalive Даниел Божилов. Тя обединява интересите на хората, чиито пари останаха блокирани в затворената банка.

Според Божилов по този начин реално длъжниците на банката ще получат възможност да намалят задълженията си за сметка на вложителите в банката. От КТБalive обясниха още, че вероятният процент, с който ще се дисконтират влоговете ще е около 50 процента. Така фирма с дълг от 1 милион лева ще може да си приспадне половината от сумата като сключи договор за цесия за депозит същата сума.

През последните дни печатите на КТБ отново се връщат в клоновете на банката, обявиха още от КТБalive.

Вложителите се опасяват, че те са необходими точно за стартирането на тази операция.

 

Ето какво каpа Даниел Божилов, основател на фейсбук групата КТБalive, пред Клуб Z:

Даниел Божилов от КТБalile.

 

- Според вас след изборите промени ли се ситуацията около КТБ?

- Нищо не се е променило фактически. Банката остава затворена, а определени кръгове имат интерес това да продължи до 28 октомври. Чака се някакво решение, незнайно откъде. Това е положението. Заложеният сценарий продължава според първоначалния замисъл. Чакат банката да стигне до отрицателен капитал и след това или да й вземат лиценза, или да влезе в сила закона на Пеевски. Като нищо следващото Народно събрание ще го гласува за броени дни.

- Преди време бяхте казал, че сценарият за КТБ е политически.

- Сценарият няма как да е политически. Това е грабеж и няма как сценарият да не е криминален. Друг е въпросът, че партийни структури седят зад него и се реализира с тяхна подкрепа. 

- Четохте ли вчерашното изявление на Цветан Василев? Какво се опитва да направи той в момента?

- Не знам какво се опитва да направи. Това, което казва, е, че се опитва да събере някакви средства от ликвидиране на негови активи с цел да ги налее в банката за нейното оздравяване.

- А вие съмнявате ли се в тези му намерения?

- Гаранции не може да има за това къде ще отидат парите и дали наистина ще бъдат използвани за оздравяването на банката. Напълно е възможно да казва истината, но не изключвам възможност и в действие целите да са претърпели известни промени.

- Каква е ролята на Валери Димитров, адвокат Лазар Карадалиев и Веселин Бушев?

- Те са консултанти на г-н Василев във връзка с тези сделки.

- Сделките ви притесняват!

- Ами вижте, при положение, че има огромна неяснота на този фонд, който за момента се легитимира като представител на акционерите, няма как да не сме притеснени.

- Кои действия в момента са най-адекватни към моментната ситуация за КТБ?

- Най-нормалното е компетентният орган БНБ да спази закона и след като банката е в оздравителна процедура, каквато е специалният надзор, да излезе и да каже ясно - банката ще се оздравява, до еди колко си време представяме оздравителен план и оттам нататък да се работи по него.

Варианти има много за рекапитализирането на банката. Като се започне от това да се даде право на акционерите да го направят и се мине през това, че БНБ може да предложи на всяка една банкова институция да рекапитализира КТБ. Това може да бъде предложено и на чужди банки. Може Гаранционният фонд да влезе в капитала и де факто да стане мажоритарен акционер. Възможности има много.

Законът ни изобщо не е толкова лош, както се опитват да го изкарат. Законът ни е съвсем европейски. Последното му изменение е от март т. г. и отразява именно кризисното законодателство в ЕС. Така че всички тези възможности са разписани и ги има. Няма никакъв проблем да вземат решение, но в момента седят нарочно и под претекста, че се прави някаква оценка на кредитните портфейли, която в закона никъде не фигурира, нещата се бавят. Това, което се прави в банката в момента, изобщо не е одит.

- До 28-и не остана много време. Очаквате ли нещо да се промени дотогава?

- Очакваме от тези, от които зависи съдбата на КТБ, да излязат с ясна позиция какво става с банката. С всеки следващ ден нещата стават все по-лоши. Вчера до нас достигна информация, която е много притеснителна.

- Каква е тя?

- БНБ се готви да разреши да се извърши вътрешно прихващане на влогове срещу кредити. По този начин ще се даде карт бланш, за т. нар. цесии като определени фирми, които са големи длъжници изкупят максимален брой влогове над гарантирания лимит на половин цена, например. 

- Откъде имате тази информация?

- Имаме информация по две линии. Едната е вътрешна информация от БНБ. Източниците ни твърдят, че това ще бъде разрешено до дни. Другата е от фирми, които отправят оферти за такива схеми. 

- По темата КТБ е най-голямото разминаване между Реформаторския блок и ГЕРБ. Реформаторите са категорични, че държавни пари за спасяването на банката не трябва да се дават!

- Вижте, има един много особен момент - какво се разбира под държавни пари. На практика спасяването на банката минава през две неща. Първото е да се увеличи основният капитал на банката. В момента той е около 625 млн. лева. Нашите експерти пресметнаха, че към края на октомври загубите ще са горе-долу толкова или малко повече. Така че за попълване на капитала ще е необходими около 700 млн. лева. 

Другото, което трябва да се направи е ликвидна подкрепа. Това е международна практика в цял свят. Тук не става въпрос държавата да инвестира, а иде реч за ликвиден заем, върху който се начислява пазарна лихва.

- Говорите за подкрепата, която получи ПИБ.

- Точно така. Идеята е, че БНБ и държавата могат да осигурят ликвидна подкрепа, която в един момент може да се окаже ненужна.

- На няколко пъти използвахме думата сценарий. Кой е сценаристът на сюжета около КТБ?

- Това е много сложен въпрос. Кой е сценаристът ще се разбере след края на постановката. Като видим кой ще спечели най-много.

- Оттук насетне какво ще предприемете?

- Ние си продължаваме протестите. В понеделник отново ще сме пред БНБ. По време на предизборната кампания направихме срещи с почти всички партии и с повечето подписахме споразумения за съдействие. Така че сега ще ги потърсим, за да започнат да си изпълняват поетите ангажименти.