"Така наречените стюарди - служителите на частна охранителна фирма, според нас категорично не са си свършили работата."

Това констатира главният секретар на МВР Ивайло Иванов на брифинг днес, след като в събота мача от Втора лига между "Локомотив" (Сф) и "Хебър" (Пазарджик) завърши с бой и 4-ма задъжани. Главният секретар потвърди, че един от задържаните е легендата на столичните "железничари" Бойчо Величков, който е изпълнителен директор на клуба, както и един сюард.

Иванов изтъкна, че вътрешното министерство има договорни отношения за охрана на спортни мероприятия с повечето големи столични отбори, но дори при отсъствие на такива МВР отново се включва в опазването на обществения ред.

"Клубът-организатор е длъжен да информира МВР и съответната община на територията, на която се провежда спортното мероприятие, за провеждането му. Преди всяка среща се прави анализ от нас и когато се прецени, че срещата е с висока степен на обществена опасност и съществуват рискове за обществения ред, даже и да не искат самите клубове, ние се намесваме.

Дори и да нямаме сключен договор за охрана на самото мероприятие - както е било на въпросната среща, е имало наши сили по територия, които наблюдават придвижването на феновете и гарантират обществения ред, но извън стадиона", добави той.

Ивайло Иванов. Снимка Архив

Главният секретар заяви още, че държавата и МВР "в никакъв случай няма да толерират хулигански прояви".

Ивайло Иванов обясни, че намесата на МВР е незабавна, дори когато нямат договорни отношения за охрана на такова мероприятие.

"Ще вземем необходимите мерки, за да гарантираме реда и сигурността и да гарантираме удоволствието, което би трябвало да достави едно такова мероприятие на хората, решили да отидат, да разпуснат и да се забавляват, а не да чакаме да се случи нещо и да отиваме на спортно мероприятие като на война", добави той.

"Независимо дали това ще бъде футболна среща или какъвто и да е спорт – клубът, който организира това мероприятие трябва да гарантира сигурността му. В случая се оказва, че точно хората, призвани да гарантират този ред, го нарушават", добави Иванов, тъй като Бойчо Величков е член на УС на "Локо".

"Не искам да обвинявам и самите фенове, защото те са се подвели от своето ръководство. Нормално е хората, които са съпричастни и обичат клуба, като видят своите ръководители да действат така, те се увличат и са подвластни на емоцията", допълни той.

А ето и съобщението на СДВР, което показва какво са е случило: 

Ивайло Иванов потвърди, че срещу БФС е образувано досъдебно производство и продължават да се събират документи, като акцията на полицията продължава в офиси на централата из цялата страна. Наблюдаващият прокурор обаче не е разрешил на униформените да изнасят данни. Очаква се да бъдат повдигнати обвинения.