Република Северна Македония вече е част от Обединената европейска нивелачна мрежа, благодарение на успешната работа по проект между българската Агенция по геодезия, картография и кадастър (АГКК) и Агенцията по кадастъра на западната ни съседка. Нивелачните и гравиметрични мрежи на България и Северна Македония са свързани по три гранични връзки в резултат на успешната работа, продължила около година.

Проектът носи практически ползи и за две страни. От българска страна е приложена изцяло съвременната нормативна уредба, а това има и научна стойност. Резултатът е и във възможността за използване на единна височинна основа при реализиране на двустранни проекти по различни програми - например за трансгранично сътрудничество.

Работата на АГКК и на геодезистите невинаги е видима за хората и често остава незабелязана, но дейностите имат непосредствено отношение към развитието на икономиката, инфраструктурата, инвестиционното проектиране, науката и отбраната, споделят от институцията.

Съвместната работа със Северна Македония започва в края на 2017 г., когато е подписан междуправителствен меморандум за сътрудничество между АГКК и Агенцията по кадастъра на недвижимите имоти на Северна Македония. Документът  предвижда двете страни да си обменят информация, да си помагат взаимно и да насърчават изпълнението на съвместни проекти в областта на основните геодезически дейности, картографията, кадастъра на недвижимите имоти, геоинформатиката и инфраструктурата за пространствени данни. В резултат на меморандума се появява и съвместният проект, формулиран през януари 2018 г. в София. Сред институциите, които работят по него, са и органите на „Гранична полиция“ на двете държави, и Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски“ в Благоевград.