Мащабна операция за пътната безопасност започва МВР от тази вечер. Допълнителни полицейски екипи от почиващите смени ще бъдат разположени по местата с най-голяма концентрация с произшествия. 

Акцията идва след поредицата новини от последните дни за инциденти на пътя, част от които с фатален край. За операцията бе съобщено при представянето на новия Национален координационен център за безопасно движение по пътищата , който функционира от два месеца.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов съобщи, че в четвъртък и петък е констатирано усложняване на пътната обстановка и възходяща тенденция на инциденти. Това е наложило допълнително да бъдат взети мерки - включване на полицейски екипи от почиващите смени.

Засиленото полицейско присъствие по пътищата, което ще се наблюдава в празничните дни, е традиционно, а не кампанийно. 

Младен Маринов съобщи, че събраните до момента глоби от нарушения на пътните правила са около 30 млн.лв.  Идеята на представения Националния координационен център е на едно място да работят институциите, които имат отношение към контрола по пътищата и дейностите, свързани с пътната безопасност. В центъра има представители на МВР, пътната агенция, пожарната, ДАИ.

Идеята е да се получава бърза информация, за да се намалят щетите, посочи Маринов.

Освен това центърът има достъп и до всички пунктове, които извършват годишни прегледи на леки и тежкотоварни автомобили, следи се къде се провеждат ремонтни работи, съобщи още бТВ.

В момента, в който се получи сигнал на тел.112 за пътно произшествие, той постъпва веднага в координационното звено, информира още министърът.