Моряшки съпруги пуснаха онлайн петиция против коледната реклама на магазините за детски играчки „Джъмбо“. Сърцераздирателният клип, в който се разказва за моряка Христо, принуден да прекара Коледа далеч от семейството си на кораб, събужда по-скоро тъга и страх, отколкото коледно настроение, твърдят организаторите на символичния онлайн протест.

В текста към петицията се казва:

„Много хора изпращат техните баща, майка, брат, сестра, чичо, леля на път, които ежедневно жертват здравето, нервите и живота си в името на семейството си. И за съжаление, не всички успяват да се завърнат живи.

Защото само един пътуващ човек и семейството му знаят с какви чувства се разделят всеки път, как треперят един за друг, как посрещат разделени най-важните събития в живота – като раждане, смърт, други поводи и празници и как с нетърпение очакват отново да бъдат заедно!

Чувствам се лично засегната от посланието на клипа. Със сигурност и много други хора споделят същото мнение! Тази реклама носи болка, огорчение и разочарование и образува тежка буца в гърлото! Смятам, че има далеч по-удачен начин да отброиш дните до Коледа!“

Във Фейсбук-групи на бургаски майки текат и призиви да се бойкотират магазините от веригата, докато рекламата не бъде свалена от екран. До този момент петицията е събрала подкрепата на около 4 хил. души.

Всяка година рекламите на магазините „Джъмбо“ предизвикват полемика в социалните мрежи. През 2017 г. потребителите се опитваха вкупом да разгадаят неразбираемите думи от детската песничка в рекламата.
Всъщност, клиповете с маркетингови послания на веригата са адаптирани за българския пазар от гръцките оригинали. Това не винаги е добър подход, защото не се отчитат разликите във възприемането при различните народи. Трогателните и сантиментални истории, подходящи за друг тип култура, у нас предизвикват различно, по-скоро неприятно усещане, смятат рекламни експерти.

 

 

"Площад Славейков"