Общинският съветник от "Демократична България" Борислав Игнатов е отправил питане кмета на София чрез шефа на столичния общински съвет относно Паметника на Съветската армия. Въпросите, които Игнатов задава, са няколко, свързани основно със собствеността на земята.

Ето какво пита зам.-председателят на Столичния общинскки съвет:

Чия собственост е Княжеската градина - общинска или държавна;

Чия е собствеността на земята, върху която е изграден паметникът;

Чия е собствеността на самия паметник и с какви документи е удостоверено това;

С какъв документ е разрешено изграждането на паметника;

Кой е действащият подробен устройствен план за тази зона;

Предвижда ли този план изграждане на паметника и с какъв устройствен статут;

Игнатов допълва, че в зависимост от отговорите ще предприеме и следващи действия.

"Въпросите са лесни, но очаквам сложни, объркани и противоречиви отговори", посочва още Игнатов.

Темата за паметника, иронично наричан МОЧА, бе една от основните в предизборната кампания на Игнатов, който бе кандидат за кмет. Първоначално той се обяви за това монументът да има нова визия и даде предложение на неговото място да бъде сложен гербът на България. След това предложи паметникът да бъде обграден, така че да не се вижда. По време на кампанията Игнатов се обяви и за референдум за съдбата на ПСА.

Подобно питане в миналия мандат имаше от общински съветници от "Синята коалиция". Тогава те получиха отговор, че паметникът е държавна собственост и общината не може да го демонтира. Игнатов обаче пита и за собствеността на земята, както и за устройствените планове, касаещи зоната около него.

Паметникът на Съветската армия е построен през 1954 г. Всяка година около него се събират привърженици на левицата, както и русофили, които отбелязват различни дати, свързани с българската история и тази на СССР. Често на тези прояви могат да се видят знамена със сърп и чук, портрети на Ленин, Сталин и т.н. Представители на ръководствата на БСП, АБВ, "Атака" също присъстват на тези събития.

В обществото отдавна върви дебат за разрушаването на паметника или преместването му в Музея на комунизма. Към момент обаче той е строго охраняван от полицията. Монументът често става обект на посегателства от негови противници - най-вече надписи с антисъветско и антикомунистическо съдържание. Всеки, който рисува върху паметника обаче подлежи на арест.

Ето и конкретното питане: