Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси съобщи, че ще внесе резолюция, която да потвърди ограничаването на военните пълномощия на президента Доналд Тръмп по отношение на Иран.

Резолюцията ще бъде гласувана още тази неделя. Това съобщи самата тя в разпространено снощи писмо до членовете демократи на долната камара на Конгреса, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

"Тази резолюция е подобна на резолюцията, внесена в горната камара от сенатора Тим Кейн, - посочва Пелоси в писмото си. - Тя потвърждава отдавна установените надзорни задължения на Конгреса, и изисква, при липса на по-нататъшни действия от страна на законодателите, военните действия, предприети от администрацията срещу Иран, да бъдат прекратени до 30 дни."

Резолюцията по всяка вероятност ще бъде одобрена в Камарата на представителите, където демократите са мнозинство, но това не е сигурно в Сената, където мнозинство имат републиканците - съпартийци на Тръмп, много от които са заявили подкрепата си за действията на президента срещу Иран, отбелязва Ройтерс.

В писмото си Пелоси изтъква, че ударът, нанесен от САЩ в Ирак, при който бе убит най-влиятелният ирански генерал Касем Солеймани, е бил "провокационен и несъразмерен".

"Тези действия изложиха на заплаха нашите военнослужещи, дипломати и други лица, и доведоха до сериозно изостряне на отношенията с Иран. Наше главно задължение като членове на Конгреса е да гарантираме сигурността на американския народ. Поради това ние сме обезпокоени, че администрацията предприе тези действия, без да се консултира с Конгреса, без да отчита военните пълномощия на Конгреса, гарантирани от Конституцията на САЩ", отбелязва Пелоси.

На 3 януари Пентагонът разкри за нападението срещу генерала. Конгресът на САЩ не е бил информиран за подготовката. Белият дом официално е уведомил законодателите за проведената операция в събота, предава "Вашингтон пост". Според вестника отчетът е засекретен и не е известно дали ще бъде публикуван.