Американският президент Доналд Тръмп събира повече недоверие от лидера на Русия Владимир Путин и на Китай Си Дзинпин. Това показва резултатите от сравнително изследване на центъра "Пю" в 33 държави по света*.

Според данните 64 на сто от анкетираните казват, че нямат доверие на Тръмп. Процентът за Путин е 57 на сто, за Си - 43 на сто.

Trump receives most negative marks among five world leaders

Само 29 на сто вярват на щатския държавен глава.

"Както и през целия период, докато е президент, Тръмп отново получава основно негативни оценки по цял свят", се отчита в анализа към изследването.

От петимата лидери на световни сили - САЩ, Русия, Китай, Германия и Франция най-голямо е одобрението за германската канцлерка Ангела Меркел. 46 на сто от респондентите заявяват, че ѝ вярват. Само 29 на сто са негативно настроени. Следва Еманюел Макрон. Френският президент събира 41 на сто доверие.

Одобрението за Меркел е доста различно в отделните европейски страни. Докато около 70 на сто имат доверие в нея в Швеция, Холандия, Франция, Великобритания, Германия и Испания, само 28 на сто от унгарците, 25 на сто от чехите и 22 на сто от гърците я харесват, сочат данните.

Подобна е ситуацията и с отношението към Макрон. В Германия той е силно одобряван - от 73 на сто, и недолюбван в държавата на Виктор Орбан, едва 18 на сто от унгарците му имат доверие.

Процентите на одобрение за Путин и Си са ниски, но все пак по-високи от тези за Тръмп.

От "Пю" отчитат, че почти във всички страни, където има данни и може да се проследи тендетнцията, Тръмп получава много по-ниски резултати от предшественика си Барак Обама.

"Анти-Тръмп настроенията са най-често срещани в Западна Европа", сочат данните от изследването като около три четвърти в Германия, Швеция, Франция, Испания и Холандия изразяват липса на доверие в американския президент.

Най-ниско е доверието в Тръмп в Мексико, където само 8 на сто от хората го одобряват.

От изследваните страни има все пак шест, в които мнозинството смята, че щатският президент върши правилните неща. Това са Филипините - 77% доверие, Израел - 71 на сто, Кения - 65%, Нигерия - 58%, Индия - 56%, Полша - 51%.

Същевременно одобрението на САЩ като държава е много по-високо в сравнение с резултатите на американския президент. Но от социологическия център отбелязват, че подкрепата за Америка е намаляла откакто в Белия дом властва Тръмп.

Основното недоволство е свързано с политическите решения на Тръмп.

Изследването, което е проведено между май и октомври 2019 г., показва, че мнозинството от анкетираните не са съгласни с решението за напускане на споразумението с Иран, оттеглянето на международни договори за климата, както и със строежа на стената по границата с Мексико.

Единствената политика на Тръмп, която е получава повече одобрение (41%), отколкото неодобрение (36%) е подходът му към Северна Корея.

Но дори и в държави, в които мноизнството е анти-Тръмп настроено, американският президент се радва на одобрение сред привържениците на крайнодясното и на популистки партии. Така във Великобритания 63 на сто от подкрепящите партията на Найджъл Фараж декларират, че имат доверие в американския държавен глава.

Също така 48 на сто от поддръжниците на "Фидес" в Унгария харесват Тръмп, както и 43 на сто от привържениците на Френския национален сбор.

Confidence in Trump remains low internationally

Рейтингът на световните лидери

Как е в България

В България отношението към американския президент не се различава от преобладаващото по света. Едва 26 на сто от анкетираните българи са декларирали, че имат доверие на Тръмп. Една трета харесват Макрон, Меркел събира 50 на сто одобрение. Но големият победител е руският президент Владимир Путин с 62 на сто. 

Най-неодобряван е китайският лидер Си Дзинпин с 23 на сто.

За отбелязване е, че в изследваните 33 държави одобрението към Путин е по-високо единствено в собствената му държава - 73 на сто. С висок процент е доверието към него и във Филипините (където явно просто харесват масово световните лидери). Сред останалите единствена съседна Гърция дава висока оценка на Путин - 52 на сто.

*Данните за Тръмп са за 32%, без Литва.