"Няма логика в ареста на Нено Димов. Той е за всяване на страх".

Това заяви пред бТВ лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева. Така тя коментира  действията на главния прокурор Иван Гешев и колегите му.

"Това са едни милиционери, обучени в школата в Симеоново, за които йерархията е всичко. Там всичко е екшън. Там има поръчка, задача, строй се, преброй се и батальонът се строява. Така ще работят", заяви Дончева.

Според нея "ако денят се познава по сутринта", арестът на Нено Димов трябва да се приема "като началото на деня".

През седмицата Специализираната прокуратура започна масово проверки в Перник заради водната криза в града. Паралелно с тях имаше и акция в сградата на Министерството на околната среда и водите. В самото начало на двете акции Гешев каза пред журналисти, че проверката в министерството е заради вноса на боклук от Италия.

В хода на акцията беше задържан екоминистърът Нено Димов, който в крайна сметка се оказа с обвинения за умишлена безстопанственост, свързани не с боклука, а с водната криза. Вчера съдът остави Димов за постоянно в ареста по искане на прокуратурата. Той от своя страна подаде оставка, която беше приета от премиера Бойко Борисов.

Според Дончева целта на цялото мероприятие е народа да си каже "щом арестуват така министър, какво остава за мен".

"Те могат да го преследват (Нено Димов - б.р.) наказателно - няма никакъв проблем, но да го арестуват...", коментира още Татяна Дончева.

Тя препоръча да се гледа филмът "20 век" на Бернардо Бертолучи.

"Смятам, че гледането на този филм ще помогне на много хора да видят сетивно как е дошъл фашизмът, откъде са взети тези хора", обясни лидерът на Движение 21.

Тя се съгласи с коментара на вицепремиера Красимир Каракачанов, от чиято квота бе министър Нено Димов, че арестът му е "показно убийство".

"Но за хора като Каракачанов и Нено Димов - когато си се хванал с тези хора да правиш политика и си подкрепял всякакви простотии против закона и справедливостта, недей да мислиш, че съдбата ще те избегне", добави Дончева.

Тя коментира и защо българинът избира за трети мандат премиера Бойко Борисов.

"Защото българинът харесва този вид хора и иска да прилича на тях, не иска да е честен и подчиняващ се на закона и на правилата... Харесва мутрите", обясни Татяна Дончева.

И допълни:

"Българинът беше научен в началото на демокрацията, че може да стане богат за една нощ извън работа и мислене, след това хареса мутрите и манекенките като обект за подражание".