"Когато вяма вода - ето ви зрелище" - така лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов определи ареста на министъра на екологията в оставка Нено Димов заради водната криза в Перник. Пред бТВ Атанасов каза днес, че не иска да влиза в разговора в детайли, защото Димов беше част от ДСБ в първите години след урчедяването на партията.

Но добави, че екоминистърът е станал жертва на своя кариеризъм. 

"Има един въпрос, който остава встрани - кой арестува Нено Димов. Някакъв началник на 3-то РПУ в София. Тоест изпълнителната власт. По-директно казано - от началника си Бойко Борисов", обясни Атанасов. 

Лидерът на ДСБ се усъмни, че полицаите в РПУ-то няма как да са взели решение за арест на действащ министър без да съгласуват това. По думите му прокуратурата от своя страна е действала на принципа "помогни на другарчето". 

Атанас Атанасов обяви, че според него жителите на Перник са станали жертва на двата вота, които се проведоха миналата година - за европарламент и за местна власт. Проблемът е замитан, за да не повлияе на изборните резултати. Пикът на общественото напрежение в Перник не е достигнат и с ареста се цели потушаването му. 

"В настоящото Народно събрание няма политическа воля за сваляне на това правителство. Страхът на Борисов е от обществено недоволство и протести, които могат да свалят кабинета. Затова е този рязък ход – хвърляме една жертва на хората“, каза още ген. Атанасов на въпрос - дали кризата може да доведе до политически последици и какви.

Той припомни, че в парламента към момента няма опозиция, която да иска нови избори. 

Бойко Борисов ни води към повече зависимост от Русия, каза Атанасов по повод т.нар. от премиера "Балкански поток" (газовата инфраструктура, в която България инвестира за продължението на "Турски поток" от Турция към Сърбия и Австрия или т.нар. втора тръба на "Турски поток" - б.р.). Лидерът на ДСБ припомни, че за години напред капацитетът на тръбата е запазен от "Газпром", колкото и да се говори за газ от други места. 

АЕЦ "Белене" също е удоволетворяване на руските интереси.

"Имаме система на контролирана корупция в България, това е системата, която управлява България - няма ляво, няма дясно", заяви още Атанасов. И даде за пример и оттеглянето на д-р Дечо Дечев от НЗОК и мотивите за това. 

 
"Демократична България" се подготвя за парламентарни избори през 2021 г. "Работим за разширяване на нашата подкрепа след местния вот миналата есен", обясни той.