Тери Джоунс, звезда от знаменитата трупа „Монти Пайтън“, е починал на 77-годишна възраст, съобщи Би Би Си. Кончината му е настъпила на 21 януари в дома му в Лондон, след дълга битка с рядка форма на деменция, съобщава семейството му в изявление до медиите. 

"Всички ние загубихме мил, топъл, забавен, креативен и истински обичащ човек", написаха близките на Тери Джоунс.

Комикът е роден на 1 февруари 1942 г. в Уелс, Великобритания. Детството му преминава в графство Съри. Той е сред основателите на „Монти Пайтън“ и режисьор на три от филмите им – „Монти Пайтън и Светият граал“, „Животът на Брайън“ и „Смисълът на живота според Монти Пайтън“. През 2016 г. Джоунс споделя, че година по-рано е бил диагностициран с фронтотемпорална деменция. Той се превръща в лице на кампания за борба с болестта.

След „Монти Пайтън“ Джоунс работи в редица проекти. С Майкъл Палин, колега от трупата, той създава успешния телевизионен сериал „Ripping Yarns“. Режисира филмите „Лични услуги“, „Ерик Викингът“, „Вятърът във върбите“, работи и по няколко телевизионни документални филма на средновековна тематика, автор е на близо 20 детски книги.

Двамата с Палин се срещат, докато учат английска литература в Оксфорд. След завършването си Джоунс участва в няколко комедийни телевизионни шоута, където си партнира с Бил Оди, Ерик Айдъл, Джон Клийз, Питър Кук, Дейвид Джейсън… През 1969 г. Палин и Джоунс се присъединяват към вече завършилите „Кеймбридж“ Клийз и Греъм Чапман. Четиримата, заедно с Айдъл и аниматора Тери Гилиъм, създават концепцията на комедийно шоу със скечове по Би Би Си. В ефира то тръгва с името „Летящият цирк на Монти Пайтън“ и продължава да върви до 1974 г., превръщайки се в едно от най-влиятелните предавания на Би Би Си и променяйки завинаги комедийния формат в телевизията.

С годините Джоунс развива интереса си към режисурата. Шанс получава с филма „Монти Пайтън и Свещеният граал“, където си дели режисьорското място с Тери Гилиъм. След това работи сам по „Животът на Брайън“, който с острия си хумор поражда редица критични реакции и се превръща в комерсиален успех. Сам режисира и музикалната комедия „Смисълът на живота според Монти Пайтън“ (1983), където е може би най-разпознаваемата му роля: на гигантския господин Креозот, който експлодира в ресторант, след като се е натъпкал с почти всяко ястие, което предлага заведението. Този филм е последен за трупата. След това Джоунс работи по други продукции. Последната – комедията „Absolutely Anything“, заснема през 2015 г. В нея участват четирима от „Монти Пайтън“, но проектът не получава добри отзиви.

Популярен е и с коментарите си срещу войната в Ирак. Колонките си във вестници и други издания той събира в книгата „Войната на Тери Джоунс с войната на терора“ (2004).

"Тери беше един от най-близките ми, най-ценните ми приятели. Беше мил, щедър, подкрепящ и отдаден да изживее живота си докрай", написа в памет на приятеля си Майкъл Палин.

"Той беше много повече от един от най-забавните писатели и изпълнители от своето поколение, беше завършен ренесансов комик - автор, режисьор, изпълнител, историк, блестящ детски писател и най-топлата, най-прекрасната компания, която бихте си пожелали", добавя той.

Джоунс беше в България през 2006 г., като специален гост на „София филм фест“, тогава получи наградата на София.

"Площад Славейков"