"В момента ще създадем 3 или 4 квази НСО-та, които са абсолютно ненужни за една малка държава като България."

Така коментира в студиото на бТВ бившият МВР министър Веселин Вучков идеята на управляващите за единна мегадирекция между Жандармерията и отряда за борба с тероризма, която да обедини охранителните функции и СОБТ - т.нар. "барети" от Враня.

Законопроектът бе внесен от Министерския съвет през есента и предвижда жандармерията да излезе от структурата на националната полиция и заедно с "баретите" да се обособи с отделна главна дирекция на МВР. 

Министърът, който сам подаде оставка от втория кабинет на Бойко Борисов, допусна, че се създава ново мегазвено за охрана на важни държавни постове.

"Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и противодействие на тероризма" - сякаш признаваме, че ние сме една полу държава, при това терористична – за да създаваме главна дирекция с национален обхват, която да бори тероризма и да не е подчинена нито на областните дирекции, нито на Националната полиция... Все пак ние не сме Сомалия!", каза настоящият преподавател.

Той обяви, че откъсването на звеното "Антитерор" от ГДБОП не е положителна стъпка, а МВР няма нужда от нова главна дирекция. 

"За мен е абсолютно необяснимо - това не е вписано в никаква правителствена програма, в никаква предизборна програма - отбеляза той. - Изведнъж си помислих дали не се прикриват някакви други мотиви - например да се създаде ново държавно охранително звено за охрана на държавни служители. 

Новата Жандармерия е предложено да охранява служители към органите на власт. Необходимо ли е на България да има няколко НСО-та в крайна сметка?!"

Той отбеляза, че е напълно явно, че се прави "паралелно НСО", което при това ще е абсолютно капсулирано в МВР - не се взимат общи решения като в Националната служба за охрана сега.

Този коментар е по повод идеята на няколко депутати от ГЕРБ, внесена между двете четения на промените в Закона за МВР. Тя гласи, че жандармерията, след като бъде обособена в национална дирекция заедно с "баретите", при определени условия да може да охранява "служители на органи власт", които са конкретно застрашени при изпълнение на функциите си. Преценка, след подаден сигнал, дали даден служител е застрашен и на каква защита трябва да подлежи, да се взима от комисия, съставена единствено от заемащи висши професионални позиции в рамките на МВР, пише още в проекта. Това на практика ще важи за служителите във всички видове власт, ако заради работата им са под заплаха - по преценка на МВР. Регламентът за новия вид охрана ще е записан в наредба на министъра на вътрешните работи, ако проектозаконът бъде приет.

Вучков и нарече идеята НСО и подобни държавни органи да охраняват срещу заплащане едно "напълно неприемливо публично-частно партньорство между държавата и търговски дружества". Поводът е предложението на ДПС за промени в закона за държавната охрана на определени конкретно застрашени политици.

"Това е абсолютно недопустимо от много, много гледни точки!", обяви Вучков.

Пет години след оставката си бившият министър (а преди това - зам.министър по времето на Цветан Цветанов, б.р.) се върна и към причините. Той напусна кабинета, след като най-изненадващо премиерът Бойко Борисов обяви, че тогавашният шеф на ДАНС Владимир Писанчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров остават на постовете си (вследствие на оставката на Вучков те все пак бяха махнати, б.р.)

"Когато се явиш пред обществото с някаква предизборна програма, включително да проведеш реформи в едно от най-тежките министерства... Започваш реформи и в този момент изведнъж разбираш съвсем неочаквано, че трябва да работиш с хората, срещу които си се поставял като опозиция 14 месеца. За мен това е абсолютно неприемливо", заяви Вучков.

Той призна, че са имали "кратък разговор" с Борисов след това, но до ден днешен нямал представа защо премиерът така е решил.

"Необходимо ли е да напомням управлението на г-н Орешарски какви щети нанесе в сферата на сигурността - всичко беше координирано и осъществявано по една и съща схема ... МВР бе подтиснато с едни некачествени реформи", припомни Вучков.