Джон Болтън, бившият съветник по националната сигурност на американски президент Доналд Тръмп, пише книга със скандални разкрития за доскорошния си работодател. В нея той недвусмислено посочва, че Тръмп е искал военна помощ за Украйна за близо $400 млн. да бъде задържана, докато Киев не започне разследване срещу вероятния му съперник за поста, демократа Джо Байдън, съобщиха "Ню Йорк таймс" и Асошиейтед прес.

Болтън по-рано заяви, че е  готов да свидетелства в процеса срещу Тръмп, който тече в момента в Сената. Президентът обаче забрани на настоящите и бившите си сътрудници да правят това. Бившият съветник може все пак да бъде призован, ако сенаторите гласуват за това. За целта трябва поне четирима от 53-та републиканци в горната камара на конгреса да се присъединят към демократите в искане Болтън да се яви пред тях.

Книгата му под заглавие "Стаята, където това се случи. Мемоари от Белия дом" (“The Room Where It Happened; A White House Memoir”) трябва да излезе на 17 март. 

Тръмп не отрича, че в телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски миналия юли е обсъждал Байдън и сина му Хънтър, който извество време е работил в борда на украинска енергийна компания. Президентът обаче отрича да е имало quid pro quo (латински израз, означаващ услуга за услуга) в отношенията му със Зеленски. 

Според АП и "Ню Йорк таймс" в книгата си Болтън твърди точно обратното.  През септември Тръмп го уволни сред противоречия по ред международни въпроси, включително помощта за Украйна, която в край сметка тогава беше отпусната. 

Личният адвокат на Тръмп Рудолф Джулиани, сочен от свидетели като едно от лицата притискали Зеленски заради Байдънови, е коментирал случая  пред АП в текстово съобщение: 

“Харесвах и уважавах Джон и казвах на хората, че не са прави за това колко е безотговорен. Аз не бях прав".

Процесът за отстраняване на Тръмп разселя почти по равто американската нация, показва днес проучване на общественото мнение на "Фокс нюз". Според него 50 на сто от американците мислят, че той трябва да бъде отстранен. На обратното мнение са 44 на сто. Мненията са ясно разделени по партийните лини. Осемдесет и един процента от привържениците на демократите смятат, че президентът е виновен и трябва да бъде осъден от сенаторите. Обратното мислят 84 процента от привържениците републиканците. Сондажът сред партийно неутрални избиратели показва, че 53 от тях са за отстраняване на Тръмп, а 34 на сто - против.