Европарламентът очаквано одобри днес препоръката за сключването на Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС. Неин автор е белгийският либерал Ги Верхофстад.

"За" гласуваха 621 от присъстващи в залата в Брюксел 689 депутати. "Против" бяха 49, а "въздържал се" - 13.

Робърт Бърнс за сбогом

 

 

След гласуването повечето евродепутати се хванаха за ръцете и изпяха знаменитата щотландска песен от XVIII век Auld Lang Syne, създадена по едноименната поема на Робърт Бърнс. Тя се пее при изпращането на старата година. На български творбата е преведена като „Старата любов“ и се изпълнява от „Тоника“.

Така до Брекзит остана само една стъпка. Споразумението за оттегляне трябва да бъде прието от Съвета с квалифицирано мнозинство от останалите 27 държави членки, т.е.от  20 от тези страни, представляващи 65% от населението на Съюза.

И на 31 януари Великобритания ще прекрати членството си в ЕС.

Разгорещен дебат

Гласуването бе предшествано от дебат, който не мина без прехвърчане на искри. Евродепутатите от британската „Партия Брекзит“ развяха националните знамена на страната си, поради което бяха предупредени с изгонване от зам.-председателката на ЕП Мейрийд Макгинес.

Нито един български представител не се изказа на дебата.

Демонстрацията последва изказване на безспорно най-колоритния британски евродепутат – евроскептик номер 1 Найджъл Фараж. Както сутринта на специалната си пресконференция, така и сега, той заля с порой от обиди и нападки ЕС. И изтъкна, че британците са се присъединили към общ пазар, но не и към съюз. След което похвали премиера кансерватор на Обединеното кралство, когото нарече просто Борис, защото проявил забележителна храброст.

„Най-важното обаче е какво ще се случи на 31 януари. Това е точка, от която няма връщане назад. Всичко останало е подробност. И това трябва да бъде венец на моите политически амбиции“, заключи Фараж.

Той допълни, че след тази дата няма да има тормоз и дори Ги Верхофстад.

На коренно противоположно мнение за бъдещето на Великобритания бе евродепутатът лейбърист Ричард Корбет.

„Това не е сбогом, а само довиждане. И младите хора ще го докажат“, каза той, като явно имаше предвид, че след време британците ще пожелаят да се завърнат в ЕС.

Думата взе и консерваторът Джефри Ван Орден – бивш докладчик на България. Той е привърженик на Брекзит, но смята, че за страни като нашата е добре да останат в ЕС.

„Националните граници бяха премахнати и все повече политически въпроси влязоха в правомощията на Еврокомисията. И продължаваме да чуваме, че отговорът на всички въпроси е „Повече Европа“, посочи той причините за недолоството от европейския проект на Острова.

Според него на предстоящите преговори между Брюксел и Лондон трябва да се гледа не като на конфронтация, а като на една добра възможност. А Споразумението трябва да се сключи преди края на годината.

За довиждане Ван Орден благодари на всички, с които е работил през 20-те години, през които е бил евродепутат.

„Зелената“ британска евродепутатка Моли Скот-Кейто се разплака в залата, след като обясни колко вреден е Брекзит за страната й.

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен се сбогува с британските евродепутати, като цитира поета Джорд Елиът.

„Само в агонията на раздялата гледаме в дълбините на любовта."

Но тя изрично изтъкна, че думите й може би не са насочени към всички британски представители в пленарната дала.

Консерваторът Слабаков против споразумението

Андрей Слабаков е единственият български евродепутат, гласувал против споразумението, показа проверка на резултатите от поименния вот. При това той е от групата на Европейските консерватори и либерали (ЕКР). Част от нея до днес бяха и британските "тори", които всъщност инициираха референдума за Брекзит.

Другият български консерватор - Ангел Джамбазки, е подкрепил споразумението.

Елена Йончева от БСП и Прогресивния аилйанс на социалистите и демократите (СиД не е участвала в гласуването.

Всички останали 14 български евродепутати са били "за".