"Състоянието на съюза е по-силно от когато и да било!"

Това заяви в третата си годишна реч за състоянието на Съюза президентът на САЩ Доналд Тръмп с ясна заявка за нов мандат на изборите през ноември.

"Преди три години ние започнахме голямото американско завръщане...Нашата страна процъфтява и е уважавана отново", заяви гордо той пред двете камари на Конгреса, членовете на правителството и Върховния съд във вторник вечер (сряда сутрин българско време), 19 часа преди Сенатът да гласува в процеса му за импийчмънт. 

Той не го спомена нито веднъж  в речта си, която трая час и 20 минути, беше фокусирана изцяло върху вътрешни теми, изпъстрена с патриотични нотки и кратко засегна външната политика.

Заставайки на подиума, преди да започне речта си, Тръмп подаде нейни екземпляри на лидерката на мнозинството в Камарата на представителите, демократката Нанси Пелоси, и на вицепрезидента Майк Пенс, но не се ръкува с тях.

"Враговете на Америка бягат, благосъстоянието на Америка расте и бъдещето на Америка блести ярко“, каза Тръмп. „Само за три кратки години ние разбихме манталитета на американския упадък и отхвърлихме принизяването на съдбата на Америка. Ние се движим напред с темпове, които доскоро бяха невъобразими и никога няма да се върнем назад“.

Републикаците в залата скандираха : "Още четири години!", докато Пелоси демонстративно разкъса копие от речта на президента. Тя е начело на опита да партията си да отстрани Тръмп от поста му.

 

Очаква се Тръмп да оцелее в гласуването по импийчмънта му късно в сряда, тъй като неговата Републиканска партия има мнозинство в Сената и прогнозите са вотът да бъде строго по партийните линии.

В залата на Конгреса бяха поканени обикновени американци, както и близки на загинали по света американски военни, чиито съдби президентът разказваше като илюстрация към думите си. 

"Годините на икономическия упадък на нашата страна свършиха...Дните, в които нашата страна беше използвана и дори презирана са далече зад нас", каза Тръмп в речта си, която в по-голямата си част беше съсредоточена върху икономическата политика на администрацията му.

Той нарече САЩ "най-благоденстващото и включващо общество, което някога е имало".

Тръмп припомни, че администрацията му е работила за "честни и реципрочни търговски споразумения" и че дневният ѝ п ред е бил "за семейството, за растежа и преди всичко за Америка". 

САЩ са създали седем милиона нови работни места - 5 милиона повече отколкото е било прогнозирано при предишната администрация, каза Тръмп.

"Безработицата (3,5% б.р.) е най-ниската в последните 50 години", каза президентът. "Ние обърнахме обратно провалените икономически политики на предишните администрации".

Той посочи подобрените показатели за заетост на различни социални групи като например афроамериканците, сред които безработицата и бедността в момента са най-ниските за всички времена.  

Три и половина милиона души са се влели в работната сила, която е загубила 300 000 при предишната администрация, каза Тръмп.

"Това е бум на сините яки", заяви той, визирайки индустриалните работници.

Индексите на фондовите пазари са се вдигнали със 70%, като стойността на активите се е увеличила $12 000 милиарда, каза президентът.

"САЩ са производител номер 1 на нефт и газ в света", каза Тръмп. "Америка сега е енергийно независима".

Той се похвали с 20 000 нови фабрики и заводи при неговата администрация и ги сравни с 60 000 предприятия затворени при предшественика му Барак Обама.

В първия част от речта си Тръмп отчете още успехи в образованието, здравеопазването, борбата с престъпността, нелегалната миграция и правосъдната реформа.

В няколкото минути, които отдели на света, Тръмп говори за разгрома на джихадистката групировка Ислямска държава и ликвидирането на нейния лидер Багдади и за смъртта на иранския генерал Касем Солеймани, командващ елитните сили "Куд" на Корпуса на революционните гвардейци след нареден от американския президент ракетен удар от дрон на летището в Багдад.

Президентът даде ясно да се разбере, че американският натиск над Иран ще продължи, докато режимът там промени поведението си и се съгласи на нови преговори по неговите ядрени и ракетни програми и намесите му в страните от региона. 

Преди две години Тръмп изтегли САЩ от международната ядрена сделка с Иран и възобнови американските санкции спрямо ислямската република. Днес нейната икономика е в тежко състояние, отбеляза той, казвайки за иранците: 

"Те са или твърде горди или твърде глупави, за да поискат нашата помощ", подчертавайки, че е техен избор по какъв път да поемат в бъдещите си отношения със САЩ.

Тръмп също остро критикува президента на Венецуела Николас Мадуро в в присъствието на опозиционния лидер Хуан Гуайдо. Президентът на САЩ заяви, че "тираничната власт на Мадуро ще бъде унищожена".
Демократите и републиканците аплодираха Гуайдо, който е гост на Белия дом за речта на президента. Тръмп го нарече "легитимния президент" на южноамериканската държава.

Без Си Ен Ен

Белият дом е изключил телевизия СиЕнЕн (CNN) от ежегодния неофициален брифинг преди речта на президента пред Конгреса "За състоянието на съюза", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Телевизията обаче не е изразила публичен протест, нито някой от журналистите, присъствали на традиционния обяд, отбелязва агенцията.

Нито една медия не бойкотира събитието в израз на подкрепа към СиЕнЕн, за разлика от британските журналисти, които напуснаха среща в понеделник със съветник на премиера Борис Джонсън, за да подкрепят колегите си, на които бе отказан достъп.

Разделена Америка

Тръмп и Републиканската партия регистрират рязък скок в рейтинга си на одобрение, показват данните от публикувано във вторник проучване на Галъп, съобщи ДПА, цитирана от БТА.
Рейтингът на одобрение на работата на Тръмп е достигнал 49 процента, което е най-високият резултат в анкета на Галъп, откакто той встъпи в длъжност през 2017 г. Петдесет процента от анкетираните имат отрицателно мнение за президента.
Републиканската партия също постига най-добрия си резултат от 2005 г., като 51 процента от участниците в допитването са изразили положително мнение, спрямо 43 процента през септември.
Междувременно Демократическата партия отбелязва спад на одобрението до 45 процента от 48 на сто през септември.
Според проучването 48 процента от хората се идентифицират като републиканци или симпатизиращи на дясноцентристката партия, а 44 процента - като демократи или симпатизиращи на Демократическата партия.
Анкетата показва силното разделение между републиканци и демократи. Тръмп се ползва с одобрението на 94 процента от републиканците и само на седем на сто от демократите, което е най-голямата разлика, регистрирана от Галъп досега.