Президентът Румен Радев да наложи вето над промените в Закона за туризма, които целят свръхрегулация на свободното отдаване за краткосрочен наем на частни имоти онлайн през платформи като Airbnb, Booking.com, Expedia и т.н. За това настояват от "Демократична България" - в случай, че спорните текстове бъдат гласувани и от Народното събрание. 

Преди седмица иккономическата комисия в парламента одобри за второ четене идеите на ГЕРБ за отдаване на частния имот под наем на туристи да бъдат питани съседите, а ако поне 50% от тях не са съгласни нечий апартамент да се дава за временно настаняване - да не може да бъде регистриран, за да предоставя услугата. Идеята с "регистрацията" на имоти бе приета по-рано - с полутайнни поправки, вмъкнати по любимия на ГЕРБ начин в края на миналата година - с преходни и заключителни разпоредби в друг закон. В случая - в този за бюджета за 2020 г. Този маниер за промени в законодателството "избягва" двете четения на текстовете, обществената дискуция, оценката на въздействието и т.н.

След въвеждането на регистрационния режим за частните апартаменти под наем и налагането на нов патентен данък, сега другата идея на ГЕРБ е да се налагат глоби до 5000 лв. и имуществена санкция до 10 000 лв. за предоставяне на апартамент, който не е регистриран.

"Властта мрази свободната конкуренция. Лобистките закони, стотиците милиони годишно обещания за дотации на ТЕЦ, затвор за споделени превози, монополизирането на медиите със съдействието на КЗК – са достатъчни доказателства за това.", заявяват от "Демократична България" в призива си Румен Радев да упражни правото си на вето, ако описаните поправки в Закона за туризма станат факт и в пленарната зала на второ четене. 

Според извънпарламенатрното обединение "всеки ден ни сервират нова порция смачкване на бизнеса" и дават пример именно с изискването да съгласие от 50% от съседите, ако някой иска да отдава имота си краткосрочно под наем.

"Демократична България е категорично против такова вмешателство в личните дела на хората. Възможността за отдаване под наем чрез сайтове като Airbnb.com и booking.com съживи цели райони в София и други градове. Хиляди граждани разчитат на допълнителен доход от това. Някои си покриват месечните комунални сметки, за други е цяла бизнес ниша.

Десетки проценти от жилищата в София са празни и растящият туризъм е шанс за запълване на този капацитет. Ако тази ниша бъде затворена, потокът от гости ще трябва да бъде компенсиран от поне 100 нови хотела, които ще бъдат построени върху зелени площи, паркоместа или стари сгради", мотивират се от коалицита.

Само в София в последните години са направени милиони инвестиции и възраждане на района между "Халите" и "Лъвов мост", припомнят демократите и пипат: 

"Какво ще замести тези пари там? Еврофондове и неефективни държавни субсидии? Нужно ли е държавата да забранява нещо и после да го спасява? Това е извратена представа за функциониране на обществото".

Наричат действията на управляващите "пореден опит за  отстраняване на конкуренцията". И заявяват, че за следващите парламентарни избори са готови за поемат отговорността за връщане на "свободата на споделената икономика" и на краткосрочното отдаване на апартаменти и на автомобили под наем.

"Време е България да се сбогува с аналоговата икономика и да навлезе успешно в дигиталната ера. Това ще гарантира успеха ни като държава. Другото е още от същото.", добавят от "Демократична България".