"Най-голямата демокрация в света посреща най-старата демокрация в света".

Това е изписано на прясно построена стена в Ахмедабад. Ще е посещение набързо - ще продължи по-малко от 36 ч, но пристигането на американския президент Доналд Тръмп в понеделник в "най-голямата демокрация" на първа официална визита е предшествано от скъпоструваща, трескава и силно критикувана акция по разкрасяване от страна на индийските власти, пише "Гардиън".

В Ахмедабад, в западния индийски щат Гуджарат, където ще пристигне Тръмп в понеделник, за да участва в митинг заедно с индийския премиер Нарендра Моди под надслов "Намасте, Тръмп" (Здравей, Тръмп), вече е издигната стена висока два метра. Тя се появи много набързо през изминалата седмица. Има една основна цел - да прикрие гледката към бордеите, покрай които ще мине кортежът на Тръмп.

Гневът от това "строителство" беше съчетан и с подигравателни коментари, като някои отбелязаха, че "Тръмп най-накрая си има вече стена" (макар и не точно между САЩ и Мексико).

Разчистването на неприятните гледки и присъствието на бедняци и просяци продължава. 

Обитатели на коптори в близост до новия стадион за крикет, където в понеделник ще е събирането, още в началото на седмицата получиха известия, че трябва да се преместят. Същото се отнася и до уличните продавачи, като това на практика остави тези хора без препитание. От околностите изчезнаха всички бездомни кучета, котки и маймуни.

Иронията е, че Тръмп, който категорично отхвърля изводите на климатолозите и не вярва в глобалното затопляне, ще се озове в Гуджарат, който е едно от местата на земята, където най-силно се усещат най-лошите климатични изменения - средните температури в градовете рязко скочиха, все по-чести са тежките засушавания и намаляването на водните запаси.

Местните активисти за климата отбелязаха, че някои от мерките за напудряне и разкрасяване на градовете, през които ще мине Тръмп, са вредни за околната среда. Режат се дървета заради мерки за сигурност, а в реките Сабармати в Гуджарат и Ямуна в Агра, където Тръмп ще посети Тадж Махал, се излива чиста вода, за да се създаде впечатлението, че тези миризливи, непочистени, токсични реки текат нормално, с бистра вода.

Освен това мерките за сигурност са заселини като са насочени и към това да се предовратят евентуални протести срещу Тръмп по време на визитата.

"Почти сме под домашен арест", споделя активистът за климата Рохит Пражбапати пред "Гардиън". И добавя: "През последните дни съм под постоянно наблюдение, където и да отида, имам опашка. Не могат да ни арестуват, защото ще се вдигне много шум в медиите, така че вместо това тормозят съседите ни и семействата ни".

В Ахмедабад се оплакват и че покрай визитата се е засилил полицейският тормоз над мюсюлманското население.

По време на посещението на американския президент в Индия (индийците са сред народите, които одобряват силно и Тръмп, и Путин) премиерът на страната Нарендра Моди, обвиняван във все по-авторитарен стил на управление и предизвикал силни протести и бунтове със скорошното антимюсюлманско законодателство, прието от управляващата Бхаратия джаната парти, ще се опита да поизлъска силно помръкналия си имидж.

Разбира се, на Тръмп подобна помпозност му допада - той непрестанно ретуитва съобщения и снимки от мегаломанските приготовления преди посещението му. В това число и уверението на Моди, че 7 милиона индийци ще са на линия да приветстват пристигането на американския президент в Ахмедабад - всъщност толкова е населението на града. По малко по-реалистични изчисления събралото се множество ще е от около 100 000 души по улиците, а самият стадион е със 120 000 седящи места.

Танви Мадан, директор на индийското представителство на тинк-танка "Брукинг инститюшън", отбелязва по повод визитата на Тръмп:

"В известен смисъл американските президенти идват в Индия, за да се почувстват обичани".

 

Маймуна, отървала се от акцията за прочистване, се е настанила върху билборд около стадиона в Ахмедабад, посветен на индийско-американската дружба.

По отношение на реалните договорки - двете страни имат разминавания относно търговските тарифи, а Тръмп вече даде да се разбере, че по време на посещението му няма да бъде подписана голяма сделка.

Зад спектакъла има и някакво реално съдържание. Сътрудничеството в сферата на сигурността между Индия и САЩ процъфтява през последните години, най-вече заради споделената подозрителност към Китай и общото желание да се държи Тихоокеанският регион отворен за свободна търговия. 

На път за Индия или на връщане Тръмп се очаква да посети Афганистан и да подпише сделка с талибаните.

Американският президент винаги може да поднесе изненада. Моди видимо беше притеснен, когато Тръмп предложи да посредничи за мирно споразумение с Пакистан за Кашмир, точно такъв тип външна намеса Индия винаги е отхвърляла. Но според анализатори едва ли точно Тръмп ще се впусне в подобна инициатива.

Стената в Ахмедабад, която трябва да скрие грозното лице на Индия от Тръмп. На снимката по-горе - в процес на изграждане, тук - тя вече е факт със съответните трогателни обяснения във вечна дружба.