Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и еврокомисарят за управление при кризи Янез Ленарчич заминават днес за Анкара.

Това съобщиха от Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

Двамата ще бъдат на двудневно посещение в Турция. Те ще обсъждат продължаващата ескалация на напрежението в сирийската провинция Идлиб и хуманитарните последици за цивилното население, както и положението на сирийските бежанци в Турция.

Посещението предшества срещата на външните министри на страните от ЕС и извънредния Съвет „Външни работи“, който ще се състои на 5 и 6 март в Загреб.

И докато Борел води срещите на първите дипломати, Ленарчич ще остане в Турция, където ще посети центровете за бежанци в югоидточния град Газиантеп.

Също днес в Гърция ще бъдат тройката ръководители на евроинституциите – Урсула фон дер Лайен на Еврокомисията, Шарл Мишел на Европейския съвет и Давид Сасоли на Европарламента. Те ще посетят района на границата с Турция.

Фон дер Лайен увери вчера, че ЕК е готова да помогне на Гърция и България да се сдправдят с кризата. Тя е предизвикана от заявеното намерение на Турция да не спира повече бежанци, тръгнали през нейна територия към Европа.