Китайската компания Hanvon се похвали, че е разработила първата в страната технология за разпознаване на лица, която може да идентифицира хората дори когато носят маска, предаде Ройтерс.

Зоркото следене на населението бе затруднено покрай епидемията от коронавирус, която провокира милиони китайци да се защитят, като сложат предпазни средства на лицата си.

Китай използва някои от най-сложните системи за електронно наблюдение в света, включително и за лицево разпознаване.

"Ако (технологията) е свързана с температурен датчик, той може да измерва телесната температура, докато идентифицира името на човека, и тогава системата ще обработи резултата, да речем, ако открие температура над 38 градуса", заяви в интервю за Ройтерс вицепрезидентът на Hanvon Хуанг Лей.

Базираната в Пекин фирма съобщи, че екип от 20 служители е използвал основата на технология, разработена през последните 10 години, данни от около 6 милиона немаскирани лица и много по-малка база данни с маскирани лица, за да постигне успех.

Екипът започнал работа по системата през януари, когато епидемията набра скорост, и го пуснал на пазара само след месец.

Той продава два основни вида продукти. Първият разпознава през един канал и се използва най-добре например при входове на офис сгради.

Другият, по-мощен продукт, е система за многоканално разпознаване, която използва „множество камери за наблюдение“.

Той може да идентифицира до 30 души от тълпа „в рамките на секунда“, сподели Хуанг.

"Когато носите маска, степента на разпознаваемост може да достигне около 95%, което може да гарантира, че повечето хора могат да бъдат идентифицирани", каза Хуанг, като добави, че степента на успеваемост за хора без маска е около 99,5%.

Един от големите клиенти на технологията е Министерството на обществената сигурност, което ръководи полицията.

Чрез нея то може да сравнява образите от компанията с изображенията на хора от собствена база данни, след което да ги идентифицира и проследява, докато се движат, споделя Хуанг.

"Тя може да открие заподозрени в престъпления, терористи или да изпраща доклади или предупреждения", каза той.

Но системата има и една слабост - трудно идентифицира хора, които едновременно носят маски и слънчеви очила.

"В тази ситуация цялата ключова информация за лицето се губи. В такива случаи разпознаването е трудно", споделя Хуанг.

Компанията има около 200 клиенти в Пекин, използващи технологията, включително полицията. Очакват се още десетки контрагенти от 20 провинции да започнат да я инсталират скоро, твърди Хуанг.

Не е ясно как китайските граждани реагират на тази нова технология.

Що се отнася до други инструменти за наблюдение, използвани в борбата срещу коронавируса, в социалните медии се забелязва примирение с факта, че трябва да се вземат допълнителни мерки за прекратяване на епидемията.

Хуанг обяви, че очаква повече интерес и от чужбина, след като вирусът започна да се разпространява навсякъде.

"Това не само е от полза за китайците, когато технологията се прилага глобално, може да бъде от полза за света", каза той.