Съдийската колегия на ВСС препоръча на всички административни ръководители да отложат за срок до един месец съдебните заседания. С 9 гласа това се прие срещу алтернативното предложение - да се отложат до 2 седмици.

Подобна "неочаквана ваканция" е безпрецедентна в новата ни история.

"Знаете какво е положението... Сутринта всички световни агенции съобщават, че на цяла Италия е наложена карантина - вече на цялата държава, не само на области. Вече са открити  и първите случаи в България", аргументира се днес представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Той цитира заповедите на нашето МЗ, в които се препоръчва вземане на рестриктивни мерки с оглед ограничаване на случаите от зараза с коронавирус, както и реакциите на други държавни органи.

По тази причина от ВСС предлагат решение "относно препоръчването на административните ръководители на съдилища в страната да отсрочат за срок от 1 месец, считано от днес, насрочените в открито съдебно заседание дела".

Мярката е по предложение на трима от съвета - представляващия Боян Магдалинчев, шефа на ВАС Георги Чолаков и Боян Новански. Днес тя бе разгледана приоритетно като първа точка на заседанието на Съдийската колегия на ВСС.

Магдалинчев каза, че при необходимост срокът може да бъде удължен, а Чолаков се застъпи да пише "до 1 месец", ако пък положението се оправи междувременно. Което и бе прието.

Препоръчва се и прекратяване на общите събрания, на които се обсъждат и приемат докладите за дейността на съдилищата за предходната година. Спират се в цялата съдебна власт обучения и семинари, "сързани със струпване на повече хора на едно място".

Преустановява се приемането на граждани от административните ръководители на съдилища. Магдаличнев каза, че трябва да се въведе максимално ограничителен режим.

Ще има и дезинфекционни мерки по 4 пъти на ден, предложи и ограничаване достъпа на граждани до съдебните зали, освен ако не са страни по делото (на това практическо "закриване" бурно се възпротиви Красимир Шекерджиев, б.р.).

Към подготвените предваритено 10 точки ВСС препоръча още да се внимава с хора, идващи от командировки в чужбина, които чувстват здравословни неразположения - кашляне, отпадналост, кихане, да не се явяват на работа, а други болни да уведомяват и прекия си ръководител.

Вчера правни сайтове писаха, че първите запитвания какво да се прави в епидемиологичната обстановка са били от Габрово и Плевен - градовете, където бяха регистрирани първите случаи на коронавирус. Магдалинчев разкри, че вчера му се е обадил шефът на Апелативен  съд - Велико Търново, че и двата случая са в неговия апелативен район.

Георги Чолаков пък каза днес, че се "намира в състояние на кръгова отбрана", защото му звънят почти от всички административни съдилища.

"Страхът е ниска вибрация и е лош съветник. Аз съм против всякакви панически мерки. Същевременно обаче трябва да вземем небоходимите мерки, да ограничим по някакъв начин разпространението", каза Лозан Панов.

Той намери кусур, че предожението "не е хомогенно", защото на едно място пише "препоръчва", а на едно "указва".

"Ако от утре започне изпълнението на тази мярка и се отсрочи, то тези дела, които са за 11 март, на 11 април ли ще отидат? Или да се даде някаква друга дата?"

Той предложи мярката, която се приема, да е изпълнима и да се обмисли, както и на първо време да се впише "двуседмичен срок". Панов постави въпроса отложените дела във ваканцията ли ще се гледат? И призова за още такива доуточнения, за да не става хаос в системата... "Не бива и с нашите действия да създаваме допълнителна паника", допълни той.

Красмир Шекерджиев дълго говори, включително и за ефекта, който предложението им ще окаже върху цялата икономика на страната.

"Заради 4 болни в добро състояние да се опитаме да сторим това превантивно - водени от притеснение, ми се струва неоправдано! Имам 2 деца и те вдругиден ще тръгнат на училище - училищата работят, съдилищата не. Струва ми се странно", каза Шекерджиев.

Цветинка Пашкунова предложи - подкрепена от Шекерджиев - да се препоръча отлагане само в областите, в които има установени заразени.

Атанаска Дишева постави изключително важен въпрос: какво става с процесуалните срокове по делата, които се отлагат - дали те изрично ще бъдат "спрени".

Вероника Имова обърна внимание, че административните ръководители (както е записано в предложението) изобщо нямат право да отсрочват дела, а трябва само да препоръчат това на самите съдии.

В София градският и районният съд вече обявиха ограничителни мерки, като една от тях е да се ползват максимално телефоните за справки, а да не се ходи за всяко нещо лично.

Със сигурност в съдилищата ще останат неотложните производства - като например мерки за неотклонение, дела за издръжка, за родителски права на деца, за домашно насилие, за незаконно уволнение, искания за обезпечаване на искове, дела по несъстоятелност и др.

Неотдавна Клуб Z писа и за абсурден казус, при който, дори човек да е починал в болница при напълно "обичайни" обстоятелства, ако близките не са заявили това пред лице по гражданско състояние до 48 часа, после трябва да се води наказателно дело, за да се освободи трупът. Съдилищата само се затлачват от такива производства, но проблемът към днешна дата още не е решен.

И главният прокурор спира приема на граждани

Със заповед на главния прокурор Иван Гешев от 9 март е преустановен приемът на граждани в неговата приемна и от административните ръководители на прокуратурите. Целта е превенция и намаляване на риска от възникване на нови случаи на вирусна инфекция (COVID-19) предвид създадената епидемична обстановка, съобщиха от държавното обвинение. 

"Молби, жалби, сигнали, съобщения, предложения могат да се подават в информационните центрове на прокуратурите. Справки за движението на преписки и дела могат да се извършват на място, по телефона или чрез електронната поща и електронните сайтове на прокуратурите", се казва още там.