До края на седмицата са свалени всички представления от програмата ни, обяви по БНТ директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин.

Само се репетира. 17 представления на Народния театър са паднали само за една седмица, допълни той.

По думите му се изчаква официално решение за мерките, които ще предприеме държавата, за да се реши дали програмата на театъра отново ще бъде достъпна за публиката.

Казусът трябва ли да бъдат отменяни културните събития като превенция срещу коронавируса коментира и директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров.

"Изкуството е винаги първа жертва на всеки кризисен момент, но то ни кара да продължаваме да се чувстваме нормални", категоричен беше той.

Софийската филхармония излъчи някои от миналите си концерти онлайн. 

"Това е алтернатива, за да запазим у хората някакво усещане за нормалност", обясни Найден Тодоров.

Той уточни, че концертите в зала са отложени до края на март. Даде за пример как в четвъртък вечер е трябвало да има концерт, като само оркестърът на сцената е трябвало да бъде от 140 души. "Не е възможно да се постигне разстояние от един метър между тях", даде пример Найден Тодоров, че дори и при по-леките разпореждания, преди въвеждането на извънредното положение, провеждането на концертите със спазване на правилата за предпазване от вируса би било трудно осъществимо.

"Междувременно, за да не загубим контакта си с публиката, докато чакаме как ще се развият нещата, започнахме излъчването на старите си концерти в интернет, отпреди две седмици", уточни той.

Найден Тодоров се спря и на друг сериозен проблем освен творческия, който се появява заради новите ограничения, свързани с ограничаването на разпространението на коронавируса - икономическия.

"И за театрите, и за оперите, и за симфоничните оркестри това е един икономически срив. Ние функционираме на пазарен принцип", напомни още маестро Тодоров.

Предстоят срещи с министъра на културата, за да се реши как принципно ще се реши този проблем.

Найден Тодоров отбеляза, че досега мерките, които правителството взема, му се струват напълно адекватни. Затова и той се надявал, че подобно на някои от европейските страни, ще се помисли и за създаването на специален фонд за подпомагане на оркестри, опери, свободни артисти, които ще понесат икономически щети заради спрените представления.

Мариус Донкин не е обсъждал с министъра на културата Боил Банов конкретиката ще има ли компенсации и как ще се осъществят те, стана ясно още.

Найден Тодоров обърна внимание и на друг аспект от сегашната криза - тя ни напомня, че човекът е социално същество.

"Театър без личен контакт не е изкуство. Това е нещо, което трябва да видя в момента. Така че при нас проблемът е много по-сериозен.

Сега има колеги, които изразяват притесненията си какво би се случило, ако се заразят. Колкото и странно да ви звучи, притесненията излизат повече от мъжете, нещо, което аз не мога да не уважа, поне до края на седмицата, но не мога да го реша за по-дълъг период от време", обясни директорът на Народния театър, като уточни, че ситуацията е много динамична.