Авиационният сектор може да не оцелее без държавна помощ, ако пандемията от коронавирус продължи дълго, обяви "Луфтханза" (Lufthansa), цитирана от Ройтерс, предава БТА.

Германският авиопревозвач намали капацитетите си, предложи работа на непълен работен ден и замрази дивидентите, заявявайки, че е невъзможно да се предвидят последиците от коронавируса върху рентабилността.

Компанията обяви днес, че само 5 процента от планираните полети ще се изпълняват до 19 април, отбелязва ДПА. Около 700 от общо 763 самолета на авиопревозвача няма да летят. 

Единствените международни полети на "Луфтханза", които ще се изпълняват засега, са от Франкфурт, както и три пъти седмично от Цюрих със швейцарското подразделение на компанията.

"Разпространението на коронавируса постави цялата световна икономика и компанията ни в безпрецедентно извънредно положение", посочи в съобщение главният изпълнителен директор на компанията Карстен Шпор.

В момента никой не може да предвиди последиците, допълни той.

Бъдещето на авиацията е застрашено без държавни помощи за оцеляването на сектора, ако епидемията от коронавирус продължи, изтъкна в съобщението директорът на "Луфтханза", цитиран от Франс прес.

По думите му компанията прави всичко възможно да поддържа веригите за доставки на хиляди компании, като мобилизира допълнителни капацитети за товарния транспорт.

"Луфтханза" вече води преговори с германското правителство за осигуряването на ликвидност, включително чрез специални заеми от държавната банка за развитие Ка еф Ве (KfW).