Носителите на новия коронавирус у нас са вече 185, съобщи националният оперативен щаб днес.

Началникът му ген. проф. Венцислав Мутафчийски не потвърди казаното по-рано от премиера Бойко Борисов, че се очакват 4000 хоспитализирани пациенти в пика на заразата.

"Такива изчисления не са правени. За момента са 30 души. В пика на заразата не мога да отговоря колко ще бъдат, но това ще бъде скоро", каза той.

По думите му математическите анализи от БАН показват, че в момента епидемията у нас е "в дъното на изкачването", а върхът ще дойде вероятно след две-три седмици, точно когато трябва да се реши дали да бъде отменено извънредното положение.

„Не допускам, че до средата на април положението ще бъде овладяно. Математическите анализи, които се правят при нас и в БАН, показват, че се намираме в дъното на изкачването. Кога ще се изкачим и с каква скорост – не можем да кажем“, поясни Мутафчийски.

По думите му вероятно пикът на болестта ще бъде до 2-3 седмици.

"Тогава трябва да бъде отменено извънредното положение, но дали това ще стане, още не е ясно“, каза той.

Днес следобед в София има 11 нови случаи - осем са потвърдени във Военномедицинска академияи три - в Националната референтна лаборатория. С тях общият брой на заразените у нас става 185. Регистрирани са и случаи в Стара Загора, Карлово и в Бургас.

Интензивното отделение на Белодробната болница е под карантина, а Първа база на „Софиямед” и „Токуда” от днес възстановяват своята работа, с изключение на клиниките, в които са открити позитивните за COVID-19 пациенти.