Общинските болници предупреждават, че изпадат в тежко финансово състояние заради намаляването на пациентите, които постъпват в тях със заболявания, различни от COVID-19. Това поставя под риск финансите на лечебните заведения, в това число и заплащането на медиците, предупреди д-р Иван Иванов, управител на общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица, пред БНР. Това е втората по големина общинска болница в страната. 

Причината

Болниците получават заплащане от НЗОК на база извършената от тях дейност в рамките на месеца - така е по закон. Тоест бюджетът на лечебните заведения зависи пряко от пациентите, които са лекували, а от това на свой ред зависят и заплатите на лекари, медицински сестри, санитари и т.н. Заради ограниченията, въведени с извънредното положение заради коронавируса, са спрени планови операции и други лечебни дейности, тоест закономерно пациентите намаляват извън тези със спешни състояния. Същевременно заради риска от вируса изискванията към болниците са завишени. 

Ако не се вземат мерки за въвеждане на вот механизъм за финансиране, към края на месеца може да се окаже, че не стигат пари за заплати например. Клуб Z още миналата седмица публикува статия на д-р Петър Москов, в която се предупреждава за проблема.

В многопрофилната болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица дейността рязко е намаляла, което означава, че ще последва значителен спад на средствата, които ще бъдат изплатени от здравната каса. С оздравителните мерки, които приложи втората по големина общинска болница в страната, дълговете бяха намалени, а лечебното заведение дори излезе на печалба, успя да увеличи на няколко пъти заплатите, но сега се очертава нова криза, коментира управителят й д-р Иван Иванов пред БНР:

„До момента в болницата капацитетът е запълнен под 50%, което ще се отрази на приходите в края на месеца. Следващия месец, ако продължат така нещата, ще бъде още по-ниска заработката, а в същото време са увеличени разходите, свързани с поддържането на по-висока степен на дезинфекция и по-често използване на лични предпазни средства", обясни той.

И признава, че ако ситуацията продължи още време, е възможно е да се стигне и до проблеми с доставката на лекарства и до затруднения с изплащането на заплатите на медиците. В болницата в Горна Оряховица очакват решение от Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването. Проблемът засяга всички болници в страната. 

На 20 март от Националното сдружение на общините (НСОРБ) са потърсили съдействие по проблема от НЗОК. 

"Значително намаленият обем на работа през март, а вероятно и впрезследващите месеци, ще доведе и до намаляване на средствата, постъпващи от здравната каса. В изпратеното писмо се подчертава, че настоящата ситуация е важно всяко здравно заведение на територията на страната да бъде запазено, за да се осигури достъп до първична лечебна помощ най-вече в малките общини и отдалечените и рискови райони. НСОРБ изразява своята увереност, че с общи действия ще успеем да преодолеем това предизвикателство", пишат от сдружението. 

Няма информация дали е постъпил отговор. Проблемът ще бъде поставен и пред здравното министерство. 

Болницата в Горна Оряховица обяви и кампания за набиране на дарения за купуване на респиратори. В отделението по реанимация, където ще се лекуват тежките случаи на COVID-19, ако има такива, има шест легла, които не са напълно оборудвани, наличните апарати са само два, заяви д-р Иванов. Цената на стационарен респираторен апарат е около 30 000 лв.

Вчера Националният оперативен щаб обяви, че ще поиска да бъде издадена заповед всички болници в страната - без значение дали са държавни, общински или частни - да имат обособени отделения за лечение на тежки случаи на заразени с коронавирус.