Първата ни ракета в мъжкия тенис Григор Димитров се класира за втория кръг на турнира в Базел след труден успех с 2:1 сета (2:6, 6:4, 6:2) над участващия с "уайлд кард" 17-годишен талант Александър Зверев.

Мачът продължи час и 44 минути игра и се превърна в истинско предизвикателство за Гришо.

Днес българинът определено не се чувстваше добре на корта. Почти нищо в играта му не се получаваше. Най-добрият ни тенисист се придвижваше трудно, ударите му бяха неефективни и от цялостното му представяне личеше умора и физически дискомфорт. Останаха съмнения за контузия в глезена, която тормози първата ни ракета. В нередки случаи, Димитров изобщо не тръгваше към топката, оставяйки германеца да разиграва от всевъзможни позиции. Всичко това доведе до кошмарна първа част, в която тенисистът ни спечели едва два гейма.

След като в първия сет, българинът не успя да се противопостави на играта на тийнейджъра, във втория и третия той наложи различна стратегия – избягваше дългите разигравания от дъното на корта, накъса играта на руснака и заложи на сечени удари от бекхенд. Резултатът не закъсня – Зверев се изнерви, трудно се нагоди на новото темпо на игра и започна да греши все по-често. Димитров се възползва от новата ситуация и в тренировъчно темпо спечели срещата. Показателна бе реакцията на Гришо след края на мача – дълбока въздишка на облекчение.

В следващия етап на надпреварата българинът ще срещне Вашек Поспишил от Канада, а двубоят е в четвъртък от 21,00 часа. При евентуална пибеда, на четвъртфиналите Григор Димитров може да играе с първия поставен Роджър Федерер.