От изключителна важност е спешните мерки, предприемани от правителствата на страните членки на ЕС във връзка с коронавируса, да не бъдат за сметка на основни принципи и ценности на Съюза, определени в договорите.

Това се казва в разпространено днес изявление на председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Тя изтъква, че в днешните необичайни времена властите трябва да разполагат с необходимите инструменти, за да действат бързо и ефективно за опазването на здравето на своите граждани.

Но допълва:

„Демокрацията не може да работи без свободни и независими медии. Спазването на свободата на изразяване и правната сигурност са от съществено значение в тези несигурни времена. Сега е по-важно отвсякога журналистите да могат да вършат своята работа свободно и точно, за да се противопоставят на дезинформацията и за да могат нашите граждани да имат достъп до важна информация.“

Урсула фон дер Лайен не назова конкретни държави. Явно обаче тя имаше предвид Унгария, чийто премиер Виктор Орбан получи вчера правото да управлява с укази. Законът, с който се продължава обявеното по-рано извънредно положение, предвижда до 5 години затвор за разпространяване на фалшива информация за кризата, свързана с панемията. Според правозащитни групи обаче тази мярка може да се използва за слагане на намордник на медиите.

По-късно по време на редовния обеден брифинг говорителят на ЕК Ерик Мамер съобщи, че случилото се в Унгария ще бъде обсъждано утре от Колегиума на комисарите.

„Всички спешни мерки трябва да бъдат ограничени до необходимото и строго съразмерни. Те не трябва да продължават безкрайно. Правителствата трябва да направят необходимото подобни мерки да подлежат на постоянен надзор“, заявява още председателката на ЕК.

Тя уверява, че Комисията ще следи отблизо и в дух на сътрудничество прилагането на спешните мерки във всички страни членки.

„Всички трябва да работим заедно, за да овладеем тази криза. Така ще отстоим нашите европейски ценности и човешки права. Това сме ние и това отстояваме“, завършва изявлението.