Нова регистрация

"Един въпрос, който не ми задавате, но искам да ви отговоря".

Това каза премиерът Бойко Борисов пред медиите, за да им да съобщи новината на деня - че Стоян Мавродиев ще бъде освободен, заедно с цялото ръководство на Българската банка за развитие (ББР).

Изречението на Борисов е много красноречиво за нивото на българската журналистика. То е чудесна илюстрация на свободата на словото у нас. Колко точно свобода на словото има, след като повечето медии дори не смеят да задават най-важните въпроси? Водещите политици у нас, включително премиерът, няма как да се измъкнат от собствената си отговорност за това нерадостно положение.

Нека все пак да отбележим, че има и такива, които питат. На първо място новината за скандалния кредит, даден от ББР на колекторска фирма, дойде от "Капитал".

Тази новина бе водеща за определени медии, към които властта често се отнася с презрение. Тези медии вероятно имат своите недостатъци, но едно е сигурно - нямат нищо общо с Делян Пеевски. Може би на пресконфернецията днес сутринта щеше да има техен представител и той щеше да пита Борисов за ББР, ако се знаеше предварително, че премиерът ще присъства. Той обаче се появи инцидентно. Така де, защо трябва да уведомява някакви си "мисирки" за действията си.

Единствената политическа формация, която излезе с позиция по въпроса, бе "Демократична България".

В последните дни между ГЕРБ, БСП и президента имаше всякакви скандали. Но не и по този въпрос. Случайност?

Вярно, Корнелия Нинова коментира темата на личния си профил във фейсбук. Това обаче не е партийна позиция.

Намесата на Борисов в ББР обаче поражда още един много важен въпрос: 

Защо Мавродиев бе търпян толкова дълго време?

Известно е, че той бе шеф на Комисията за финансов надзор по времето, когато се срина КТБ. За добре свършената работа бе назначени в ББР. Кредитът за колекторската фирма съвсем не е първият огромен скандал, в който се забърква ББР под негово ръководство. По този модел бяха отпуснати 150 млн. лв. на свързаната с Румен Гайтански-Вълка "Роудуей кънстракшън". Също толкова достигна и експозицията към контролираната от депутата Делян Пеевски "Техномаркет България", след като ББР първо даде пари тя формално да бъде извадена от "Булгартабак" (също огромен длъжник на банката), а после и да погаси заемите си към други банки (включително ПИБ).Освен това държавната банка даде допълнителни заеми за прехвърлянето на контрола над курорта "Слънчев ден" от политика от БСП Георги Гергов към Ангел Палийски.

От тук следва и другият важен въпрос: 

Ще стане ли ББР най-накрая банка, която наистина подпомага малкия и средния бизнес?

Защото към момента тя е всичко друго, но не и това.

Ако Борисов желае, би могъл да отговори и на тези въпроси. Всъщност може и да не отговаря словесно, а с реални действия. Човекът, който наследи Мавродиев, ще е достатъчно красноречив отговор.

Коментари

Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Това никога няма да го каже,

Това никога няма да го каже, защото е равносилно на признанието, че не той, а Пеевски управлява България, което пък от своя страна си е чистата истина.
 's picture

Питащият

Следващият въпрос

Кой и кога ще върне тези 75 милиона ?
 's picture

Petyo9

Сега не им е

времето. Гешев таман е тръгнал по следите на още едни 14 литра домашна сливова без платен акциз. Като приключи този и още няколко случая - ще се заеме с милионите
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Малка беседа.

На война - като на война! Дали г-н Борисов сам, или под Въздействието на ДБ, които надуха сирената във връзка с гаврата на Мавродиев над опечалените българи и най-вече над дребния и средния бизнес, но Борисов поправи грешката си, когато преди време постави Мавродиев на много важна позиция. И за предателството го застреля лично барабар със сътрудниците му. Браво! Но този инцидентен стил на раздаване на възмездие е порочен! Борисов не умее да подбира кадрите си, или пък нарочно подбира слабаци, за да ръководи сам като истински самодържец и …благородник. За Русия заминаха толкова много пари, а няма нито един възмезден! Значи нещо куца и затова по бедност сме първи отзад напред. Крайно време е Борисов да спре да воюва с кадърните хора. Вместо да се отдалечи от Доган, Пеевски, Пловдивския Гергов, които стават все по богати, и най-най-после да помисли за ошмуления си народ и за жалките пенсионери. Оплака ми се възрастна дама, която преди година и половина е купувала един блистер от 10 капсули лекарството Цистоклиин за 18.20 лв. След това лекарствота нараства постепенно и сега купува блистера за 27.80 лв. Пие се продължително по 1 капсула на ден. Вит. Д- три се ползва за засилване на имунитета. И той подскочи. Така не се управлява, г-н Борисов! Разстрела на Мавродиев не е силен ход! По-скоро е признвание, че сте заобиколени от крадливи кръгове, които живеят под Ваша закрила, така както Васил Божков жива 30 години, и от време на време изгонвате някого, за да заблбудите народа, че раздавате правда. Между другото Лукойл плаща ли данаци? Едва ли, след като главният лобист на Лукойл бе назначен за министър.
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Браво на

г-н Обретенов за статията!Истината е,че такива мнения,като това,могат да се видят само в този,или два-три други сайта у нас!Благодаря на Клуб Z!

между другото

Не вярвам, че решението за Мавродиев е взето без разрешението на Доган и Пеевски. Сигурно вече е определен за поста друг тяхен човек.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.