Премиерът Бойко Борисов му е поискал оставката, защото е бил подведен и заблуден, а една медийна група ("Капитал") действала като терористична групировка. 

Това заяви днес по бТВ разжалваният от Борисов изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. Цялото му гостуване премина в режим на обяснения защо подопечната му банка е дала съмнителен кредит от 75 млн. лв. на колекторска компания с оборот от 2 000 лв. и в обвинения към медията, която разкри схемата, нейният собственик и политическата партия "Демократична България"

"Аз смятам, че премиерът е бил подведен от анализи, които са му предоставени и мнения около него, както и поради факта, че материята е сложна и той не е имал време да стигне до детайлите", започна откриването на защитната си реч Мавродиев. 

Той обясни, че банката не е извършила нищо нередно и добави, че смята за несправедливо отношението на общественотта към екипа на ББР, който работил денонощно по всички мерки на правителството. 

Конкретно, според Мавродиев, обвиненията, че сделката е необезпечена са обикновени фалшиви новини, които нямат общо с действителността.

"Това е много добра сделка, а именно 75 млн. лв. се дават на тази компания, за да купи портфейл с лоши кредити на две банки - "Пощенска" и "Общинска". Тази сделка е обезпечена с активни за над 500 млн. лв. От тях около 150 млн. лв. са недвижими имоти. Даваме 75 млн. лв., от които 150 млн. лв. недвижими имоти обезпечение или над 400 пъти"

Мавродиев обаче не коментира как тогава е възможно компания с толкова много активи да има деклариран оборот от едва 2000 лв. за 2018 година.

Той повтори тезата си от вчера, че така се наливала и ликвидност в банковата система, която получавала свежи пари, за да кредитира в условията на криза. Не коментира обаче собствените си думи, че системата е свръхликвидна и проблеми в нея няма. 

Освен това обясни, че сделката носи печалба от лихви по 3 млн. лв. на година, тоест 30 млн. лв. за 10 години, които щели да влязат в държавата.

Морална ли е сделката, дори да е законна? Мавродиев отговаря така:

"В нашата работа в банковата система - моралът се измерва с числа".

Иначе Мавродиев обясни, че дори да има желание - сделката едва ли може да бъде спряна и парите върнати, защото тя вече е практически приключила. Освен това гарантира, че 75-те милиона лева не са минавали през кредитираното дружество, а са влезли направо в сметките на двете банки. "Свети Георги Груп" само ги осчетоводявало. 

Самата сделка пък помагала и на малките фирми и физически лица, които са част от пакетите лоши кредити - общо 8500 отделни файла.

"Банките могат да ги преследват с дела, запори, отнемане на имущество. Давайки тези пари на тази компания - тя няма да прави дела, тя може да предоговаря условията по тези кредити. Колекторите преговарят с длъжниците и те могат да си разсрочат плащанията в следващите 10 години"

Колко добре пък самият той управлявал банката можело да се разбере по големия международен ресурс, който ББР привлякла през последните години - от Китайската, корейската и японските банки развитие и от Европейската инвестиционна банка. 

"Постигнахме блестящи резултати. Парите от чуждите инвеститори за с 400% повече. Имаме договорени кредити за над 3 млрд. лв.

От думите му обаче се разбра и нещо ново - сделкат е одобрена от целия надзорен и управителен съвет на банката. Именно в надзорния съвет обаче влиза Лъчезар Борисов, който в момента е зам.-министър на икономиката, а това министерство е принципал на ББР. Днес премиерът съобщи, че министър Емил Караниколов не е бил уведомен за сделката, но очевидно за нея е знаел неговият, поне би трябвало, най-близък човек - заместник-министър Борисов.

Медиите като терористи

След като премина през изчитането на числа, които доказвали успешното управление на банката по времето на неговия мандат, той започна офанзива срещу "Капитал" и неговият собственик. 

"Цялата тази атака идва от една медийна група - "Капитал" и Иво Прокопиев и политическата партия "Да, България", които още от преди да влезем в банката започнаха атака. Няма сделка, която да не са атакували с фалшиви новини. Тяхната цел е да съборят банката", заяви той.

След това продължи с вече известната му теза, че Иво Прокопиев желае лична вендета срещу него, защото именно Мавродиев е подал сигналите, заради които сметките на издателя на "Капитал" били запорирани. 

Последва това:

"Това е съзнателна подривна дейност срещу ББР и атака срешу правителството. Имаме една медийна група, която действа като терористична групировка, взривявайки медийни бомби и нейното политическо крило, като при ИРА (б.р - Ирландската революционна армия), и непрекъснато искат оставки".