Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е и коалиционен партньор на управляващата партия ГЕРБ, предлага да се забрани вносът на чуждестранни продукти в сезона до изчерпването на българската продукция. Идеята му е част от четири мерки за подкрепа на българските земеделци, които ще предложи за обсъждане на заседание на Министерския съвет. 

Това е ескалация на протекционистките мерки, които вече бяха обявени от министъра на земеделието Десислава Танева. Проект на постановление на Министерския съвет предлага да бъдат задължени всички търговски вериги да отделят поне половината от своите площи за излагането на местна продукция, която освен това да бъде купувана от производители, чиито ферми са на не повече от 200 км от областния град, в който се намира търговският обект.

Очаквано срещу идеята се обявиха всички големите търговски  вериги, които обясниха, че мярката е антипазарна, че може да доведе до повишаване на цените, празни рафтове и до санкция от ЕС заради нарушаване на правилата за конкуренцията и държавната помощ.

И точно когато изглеждаше, че веригите и ресорното министерство могат да намерят компромисно решение, ВМРО в лицето на нейния лидер излизат с нови идеи. 

Освен радикалната идея за спиране на вноса на чужда продукция министърът на отбраната предлага и да се позволи на сезонните работници от земеделския сектор да получат достъп до държавната програма за подпомагане 60/40.

Към писмото с предложенията няма мотиви, нито оценка на въздействието. Не е ясно как, ако се забрани вносът и след изчерпването на българската продукция, ще се подновят моментално веригите за доставка. Не е ясно за колко време може да пристигне необходимата продукция, нито за колко време могат да стигнат родните производствени мощности. 

За спасяването на сектора днес се обяви и евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. 

"Ще имаме нужда от подкрепа на българското производство, дълги години ще бъдат засегнати границите. Затова започнахме и кампания #ИзбирамБългарското. От големите вериги има известна съпротива, търсим варианти тя да бъде преодоляна. Събираме всички български производители, това са дни, в които българите традиционно пазаруват повече. И в Петричко, Сандански и Сливен има много производители, които нямат достъп до големите вериги, въпреки че са готови с ранната продукция."

Той не смята, че задължението за повече български стоки на рафтовете е проблем, защото и във Франция действало правило - пресните зеленчуци трябва да са произведени на 40-50 км от магазина.

Междувременно той коментира и решението за приемането на пакета "Мобилност", срещу който българските власти се борят. 

По думите му сега български шофьори са принудени да изкарат 14-дневна карантина в кабината, защото ако се върнат в България, няма да могат да спасяват граждани на изброените западноевропейски държави.

На този фон приемат пакета „Мобилност“, което ще остави на улицата 200 000 българи, заяви Джамбазки.

Ето и цялото предложение на Каракачанов:

Вицепремиерът Каракачанов със спешни мерки за земеделците – забрана за внос на чужди продукти в сезона до изчерпване на българската продукция; безпрепятствено придвижване на работниците до обработваемите земи; достъп на хората със земеделска земи до тях; разширяване на мярката 60 на 40.

Четири спешни мерки за подпомагане на част от български земеделски сектор внесе в Министерския съвет вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов вчера, 9 април 2020 г. Предложенията са изработени след редица проведени срещи и разговори с производители на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и др. и със специалния принос на аграрния експерт и производител Красимир Кумчев.

Ето какво предлага Каракачанов:

1.           Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с което да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници до обработваемите селскостопански площи. Транспортните средства да бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват, а работодателите да осигурят лични предпазни средства – ръкавици и маски.

Промените да влязат в сила от 15 април 2020 г.

Водачите на транспортните средства със сезонни работници да се легитимират със служебни бележки, съдържащи маршрута и списък на пътниците, издадени от юридически лица със съответния предмет на дейност или от регистрирани земеделски стопани.

2. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с които да се осигури безпрепятствен достъп на хората, притежаващи и обработващи дворни места до тях с цел насърчаване на производството на плодове и зеленчуци за лично ползване.

Пропускът през контролно-пропускателните пунктове да става със служебна бележка, издадена от кметството или общината, в които се намира съответният личен имот – като по този начин може да се контролира маршрутът на придвижване и да се избягнат евентуални злоупотреби.

3. Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева да разшири обхвата на мярката "60 на 40" в помощ на малкия и средния бизнес, като тази мярка изрично да се прилага за сезонните работници от земеделския сектор и срещу предоставяне на трудов договор от страна на работодателя държавата да поема 60% от трудовото възнаграждение на работника плюс социалните осигуровки.

4. МС задължава министъра на икономиката Емил Караниколов по предложение на МЗХГ временно да спира вноса и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар.

Целта на промените е да подпомогне засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция, осигуряваща прехраната на българското население в условията на обявената пандемия от COVID-19.